Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
'lex specialis'

Predstavljen Nacrt prijedloga Zakona o Projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe

Tomislav Ćorić u Karlovcu
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Nacrt je do 4. listopada  na javnoj raspravi i do kraja ove godine trebao bi proći procedure u Vladi i Saboru

Kako bi do kraja 2019. godine Hrvatska mogla Projekt zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe vrijedan čak 120 milijuna eura, prijaviti za sufinanciranje sredstvaima iz EU fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. , te kako bi mogla izgraditi čitav sustav obrane od poplava do kraja 2023. godine, Hrvatska mora ubrzati rješavanje imovinsko pravnih odnosa, odnosnu otkup čestica na kojima će se graditi sustav.

Sadašnjim tempom otkupa parcela, u kojem Ured državne uprave šalje tri vještaka na procjenu zemlja, a ukoliko se ne postigne dogovor s vlasnikom čestice i on ima pravo na dodatni tri vještaka, proces otkupa zemljišta predugo traje i nemoguće ga je završiti u 2019 godini.

Gradnja nasipa na Kupi Završena polovica radova Zemljani nasip uz Kupu štitit će stanovništvo od mogućih poplava

Stoga su ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić sa suradnicima, te Zoran Đuroković direktor Hrvatskih voda, pojasnili u Karlovcu Nacrt Prijedloga Zakona o Projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe, takozvani 'lex specialis' koji donose zakonske okvire za ubrzavanje rješavanja imovinsko-pravnih pitanja. Njime se ubrzava proces izvlaštenja do kojeg dolazi rješenjem Ureda državne uprave nakon što njihova tri vještaka procijene zemljište. Ukoliko se postigne dogovor, zaključuje se ugovor, no ukoliko se vlasnik ne slaže s procjenom, bit će izvlašten sa zemljišta. 

Nacrtom se predlaže i da :
 – za parcelizaciju zemljišta nije nužna lokacijska dozvola već samo parcelacijski elaborat
postupak izvlaštenja može se pokrenuti i bez lokacijske dozvole
u postupku osiguranja dokaza nije potreban prethodni očevid na terenu niti prethodno usuglašavanje izvlaštenika na predložene procjenitelje ili predlaganje vlastitih procjenitelja.

- Projekt se odnosi na područja Karlovačke, Sisačke i manjim dijelom Zagrebačke županije gdje nam je ostalo za riješiti još 15.000 katastarskih čestica, od čega je njih 11.000 na karlovačkom području, a ostatak na sisačkom. Zahvaljujući ovom zakonskom okviru, koji vrijedi samo za ovaj projekt, procijenjeno je da ćemo otkup zemljišta ubrzati za 58 posto, uz uvjet da dnevno rješavamo po 20-ak katastarskih čestica. Ovaj zakon ne utječe na obeštećenje građana, mi njime ne želimo nikoga oštetiti, oni će svakako novac za svoja zemljišta dobiti, sredstva su osigurana, samo sada može početi gradnja sustava obrane od poplava i prije isplate iznosa obeštećenja. Smatramo da projekt od šireg društvenog značaja, a najviše važan ljudima uz rijeke, ne smije biti talac nekih pojedinačnih priča i interesa  - pojasnio je ministar Ćorić. 

Ponovio je kako je poplavama ugroženo oko 23.800 stanovnika, a štete od poplava godišnje prosječno iznose oko 280 milijuna kuna. Nakon izgradnje čitavog sustava obrane od poplava za sliv Kupe, ugroza broja stanovnika smanjit će se za 93 posto, a prosječne štete bile bi oko 42 milijuna kuna što je za 85 posto manje nego sada. 

Nacrt je do 4. listopada  na javnoj raspravi i do kraja ove godine trebao bi proći procedure u Vladi i Saboru te stupiti na snagu do kraja godine.

Karlovački župan Damir Jelić kazao je kako će te zakonske mjere donijeti spas za stanovnike Karlovačke županije koji svake godine strepe od novih poplava, a zahvalio je i ministru što je obećanje da će projekt gradnje sustava za obranu od poplava ići brže i ispunio.
- S obzirom na brzinu klimatskih promjena nitko ne može biti taj koji će zadržavati društveno opravdanu gradnju. Ovo je zapravo borba s vremenom koju zajednički možemo dobiti i nitko ne smije biti na putu da to uspori ili onemogući. U Karlovcu je u tijeku gradnja zemljanog nasipa od Brodaraca, a na drugim ćemo područjima održavati box barijere. Iduće godine počet ćemo i gradnju trajnog nasipa u Logorištu, Mostanju i Maloj Švarči. Samo je na tom području trošak obrane od poplava bio 20 milijuna kuna - kazao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Inače, u Projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe još treba izgraditi 111 kilometara nasipa, treba popraviti 38 kilometara postojećih nasipa, izgraditi 26 km sustava odvodnje, četiri ustave, 6 crpnih stanica, pregradu Brodarci. Prije toga treba ishoditi 11 lokacijskih dozvola, dvije izmjene lokacijske dozvole, 15 građevinskih dozvola, jednu izmjenu građevinske dozvole. 

Karlovac - Pripreme za poplave mjere opreza u karlovcu Strah od poplava: 'Napravio sam klocne i na njih stavljamo namještaj'