Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka 3373 pregleda
mjere opreza u karlovcu

Strah od poplava: 'Napravio sam klocne i na njih stavljamo namještaj'

Karlovac - Pripreme za poplave
1/11
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
- Zatražili smo djelovanje Hrvatskih voda, odnosno postavlajnje nasipa i u naselja uz Kupu – poručuju iz Stožera.

Tko zna šta nas čeka idućih dana. Sam sam napravio 'klocne' i na njih počinjemo postavljati namještaj. Zlu ne trebalo, jer poplava će svakako biti – priča nam Mato Moguš iz karlovačkog naselja Logorište koji je sa suprugom Ankom počeo namještaj u prizemlju podizati na kat kuće ili stavljati na za to izrađena postolja.

Korana Traži se brisanje iz Prostornog plana Slunjani protiv gradnje mini hidroelektrana na rijeci Korani

- Prizemlje nam je, između ostaloga, puno i igračaka jer čuvamo svoje unuke. Sve to već sada trpamo u vrečice, kao i sve ostalo iz prizemlja i dižemo na kat kuće. Tko zna šta će biti, ali obzirom da smo do sada prošli svašta, nadamo se najboljem, ali se pripremamo za najgore – dodala je supruga Anka.

I susjeda Nada Petrunić počela je uklanjati tepihe, uskoro će i ormare koje je kupila nakon zadnje poplave i koji su manji i mogu se lako odnijeti na kat kuće. Topljenje snijega na karlovačkom, ali i na području Like i Gorskog kotara, te najavljene podizanje vodostaja svih karlovačkih rijeka što bi ih idućih dana ponovno moglo ozbiljno ugroziti, izazvalo je paniku u karlovačkim naseljima uz rijeke.

- Srećom, postavljaju te box barijere uz cestu u naselju, te uz rijeke, pa će valjda i to pomoći, jer inače nas čeka ista sudbina kao zadnjih puta kada smo svi plivali – dodaju mještani.

Stožer Civilne zaštite i Javna vatrogasna postrojba grada Karlovca svakoga dana zasjedaju, prate situaciju na terenu. Sve gradske tvrtrke pune dodatne vreće s pijeskom za punjenje box barijera koji je do sada postavljeno oko kilometar, od predviđenih pet kilometara koji bi trebali biti izgrađeni u mjesec dana. U sva prigradska naselja kojima prijeti opasnot od poplava poslane su i vreće s pijeskom koje će, u slučaju potrebe mještani uz pomoć vatrogasaca razmiještati po naselju, na mjestima gdje će za tim biti potrebe.

U Ogulinu se saniraju posljedice poplave Nakon snijega kiša U Karlovcu protiv poplava box barijere

- Svim mjesnim odborima i gradskim četvrtima dopremljene su vreće s pijeskom, a sve službe, kao i Stožer, stavljene su u stanje pripravnosti. Ovim putem apeliramo na mještane Logorišta, Mostanja, Turnja i Male Švarče, područja postavljanja box barijera, korisnike oborinske i fekalne kanalizacije da u slučaju visokih vodostaja rijeka, privremeno zablindiraju, najbolje krpom, svoje priključe radi mogućnosti povrata vode nazad u kućanstvo – napominju iz Stožera.

Dodaju kako su analizirali i stanje uz rijeku Kupu na temu aktivnosti interventnih mjera obrane od poplava.

- Zatražili smo djelovanje Hrvatskih voda, odnosno postavlajnje nasipa i u naselja uz Kupu – poručuju iz Stožera.

Karlovačko područje danas će obići i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, te ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić kako bi se uvjerili u tijek radova,te kako bi vojska ponudila svoju pomoć u slučaju potrebe. 

Sajam projekata Sajam projekata Traže se ulagači u turističko naselje, ribnjak, ceste, škole... Županijska uprava za ceste Predsjednik Udruge ŽUC-eva Boris Kozjan: Nužno osigurati stalne prihode, to je moguće kroz tri modela Zorin dom u Karlovcu Akcija za djecu s autizmom Sakupljaju novac za besplatnu ABA terapiju