Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad Karlovac godinama potiče iznimno bogatu kulturnu scenu

Prepoznatljivi po glazbenim i plesnim festivalima, predstavama, koncertima...

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić provodit će digitalizaciju dijela svog fonda te nabaviti i izdati nove naslove kojima će se građani moći koristiti

Grad Karlovac može se pohvaliti nizom kulturnih manifestacija koje postaju i dio sve atraktivnije turističke ponude grada. Osim Gradskog kazališta Zorin dom, Gradskog muzeja i Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, brojne udruge i organizacije tijekom godine realiziraju niz kulturnih manifestacija. Grad svake godine putem javnog poziva dobije niz prijedloga za sufinanciranje projekata iz kulture, a interes uvijek daleko premašuje iznos koji Grad osigura u proračunu, što svjedoči o bogatoj kulturnoj sceni u gradu.

Dosad je sakupljeno 70-ak krivotvorina raznih autora U karlovačkoj Aquatici do 23. lipnja Uz ribice, razgledajte i izložbu krivotvorenih umjetnina

Mnoštvo izložbi

Samo je lani, primjerice, Grad dobio 48 prijava sa 135 prijedloga ukupne vrijednosti čak 26,8 milijuna kuna. Od Grada je zatražen iznos od 5,9 milijuna, a izdvojeno je 2,020 milijuna kuna.

– U sklopu programa javnih potreba u kulturi Grad Karlovac je za programe ustanova u vlasništvu Grada, dakle Gradskog muzeja Karlovac, Gradskog kazališta Zorin dom i Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić osigurao sveukupno 1,230 milijuna kuna – kazala je Draženka Sila-Ljubenko, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Gradski muzej Karlovac ove će godine organizirati brojne izložbe od kojih treba izdvojiti izložbu nagrađenih crteža, izložbu akademskog slikara Alfreda Krupa, Osmi hrvatski trijenale akvarela, izložbu fotografija „Nekad i sad“ i izložbu pejzaža karlovačke provenijencije. Muzej će provoditi konzervatorsko-restauratorske radove na umjetninama i slikama iz svojih bogatih zbirki. Za mlađe posjetitelje provodi se edukativni program uz niz radionica i predavanja. Noć muzeja 2019. je manifestacija koja izaziva najveći interes u javnosti, a također se provodi kroz program javnih potreba u kulturi.

Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić provodit će digitalizaciju dijela svog fonda te nabaviti i izdati nove naslove kojima će se građani moći koristi.

Aquatika postala prvi hrvatski član Svjetske mreže muzeja voda Prvi u Hrvatskoj Karlovačka Aquatika član Svjetske mreže muzeja voda

Gradsko kazalište Zorin dom će s ukupno 445.000 kuna financirati profesionalnu dramsku produkciju, redovnu djelatnost Dramskog studija, Baletnog studija i gostujuću dramsku produkciju, te rad PHPD-a Zora i dječjeg zbora Zorica. Zorin dom već nas godinama uveseljava zanimljivim i inovativnim programom pa tako ni ova godina nije iznimka s pregršti predstava, koncerata i premijera.

– Dodatnih 760.000 kuna dodijeljeno je ove godine za programe ostalih korisnika i udruga civilnog društva. Udruge civilnog društva u području kulture u gradu izrazito su aktivne, provode visokokvalitetne dugovječne programe kao što su Filmska revija mladeži i Four River Film Festival, Međunarodni festival folklora, Festival moderne elektroničke glazbe i video izričaja LED FEST, Udar groma – festival suvremene glazbe, Međunarodni etno jazz festival, KDF - Karlovac Dance Festival i druge, uz porast umrežavanja i suradnje, kako međusobne tako i one između udruga i kulturnih ustanova. Suradnja je svake godine sve bolja i to rezultira sve kvalitetnijim programima od kojih su neki već tradicionalni i stvorili su reputaciju izvan granica Karlovca i karlovačke županije – dodaje D. Sila-Ljubenko.

Glazbena škola Karlovac s 80.000 kuna provodi visokokvalitetne programe poput 20. međunarodne ljetne škole gitare i 7. Karlovac piano festivala te međunarodnog pijanističkog natjecanja.

Dobili većinu novca Karlovac može početi komunalno opremati poslovnu zonu Gornje Mekušje

Klasična glazba

Karlovac ovim programima postaje međunarodno središte glazbenika, a građani dobivaju priliku prisustvovati vrhunskim koncertima klasične glazbe.

„Noć glazbe i Kava s Bachom “ svake godine izazove veliki interes javnosti. Zajednica organizacija amaterskih kulturnih djelatnosti Karlovac – ZOAK, koja okuplja više od tisuću aktivnih članova i radi na poticanju amaterske kulture, za organizaciju smotri i očuvanje kulturne baštine u ovoj je godini dobila 90.000 kuna. 

Osnovno polazište projekta je, uz sanaciju zida za obranu od poplave i obale Kupe, da predmetna lokacija mora biti prostor koji će svojim sadržajima i oblikovanjem biti atraktivan javni prostor Uređenje novih privlačnih obala Kupe ponovno će povezati Karlovčane i rijeku U tijeku projektiranje buduće šetnice čiji će konačni izgled biti poznat do jeseni