Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
U karlovačkoj Aquatici do 23. lipnja

Uz ribice, razgledajte i izložbu krivotvorenih umjetnina

Dosad je sakupljeno 70-ak krivotvorina raznih autora
1/11
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Želimo upozoriti građane da stvarno postoji crno tržište umjetninama, a drugi je poučiti ih na što trebaju pripaziti kod kupovine umjetnina, rekla je ravnateljica Muzeja policije Helena Biočić

U izložbenoj dvorani karlovačke Aquatike do 23. lipnja može se razgledati izložba 'Ljepota lažnog sjaja' Muzeja policije. Posjetitelji će moći vidjeti što je to Muzej policije sakupio od 2009. godine kada su, u suradnji s Upravom kriminalističke policije i sudovima, krivotvorine nakon pravomoćnih presuda i oduzimanja, ušle u zbirku muzeja.

Aquatika postala prvi hrvatski član Svjetske mreže muzeja voda Prvi u Hrvatskoj Karlovačka Aquatika član Svjetske mreže muzeja voda

Po riječima Helene Biočić, ravnateljice Muzeja policije, sakupljeno je 70-ak krivotvorina raznih autora, od Slave Raškaj, Ede Murtića, Berbera, Popovića, Lipovca, pa do Renoira i Dalija.

– Prikazujemo ih diljem Hrvatske s dva cilja. Jedan je prevencija ovog vida kriminaliteta, želimo upozoriti građane da stvarno postoji crno tržište umjetninama, a drugi je poučiti ih na što trebaju pripaziti kod kupovine umjetnina. Moraju pogledaju što je na pozadini slike gdje ponekad ima interesantnih zabilježbi. Stoga i savjetujemo da građani obvezno potraže mišljenje stručnjaka i ljudi koji se bave umjetninama, da traže dokumentaciju o slici i certifikat prije kupnje. Isto tako građani mogu na web stranicama MUP-a pogledati da umjetnina nije ukradena i da se ne potražuje. Ako spriječimo i jedno kazneno djelo u ovom vidu kriminaliteta, mi ćemo biti zadovoljni – kazala je Helena Biočić na otvorenju izložbe.

Nova glazbena imena Objavljeno tko će sve još pjevati na Danima piva u Karlovcu