Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Razgovor sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem

Pri vrhu smo po korištenju novca iz EU, transparentno vodimo Županiju pa građani imaju uvid u sve financije

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Jedan od projekata koji će obilježiti moj mandat je i uređenje Domobranske vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku za koji se čeka građevinska dozvola

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u povodu Dana županije osvrnuo se na svojih nepunih pet godina otkako je vodi te se pohvalio brojnim obećanjima i projektima koji su već ispunjeni, ali i istaknuo one koji su započeti, a stanovnici županije će od njih imati brojne koristi.

Uslijed obilnih padalina Proglašene prirodne nepogode za Petrinju, Dvor i Lekenik

Župan ste nepunih pet godina. Koliko se u tom razdoblju županija promijenila, što je učinjeno, ima li pomaka nabolje?

Odmah nakon stupanja na dužnost župana objavio sam opći poziv svim službama i upravnim odjelima i zatražio maksimalan angažman na korištenju fondova EU. Upravo ubiremo plodove tih nastojanja. Sisačko-moslavačka županija uvijek je u vrhu po korištenju tih sredstava. Velika je promjena učinjena u transparentnosti vođenja županije. Moj je temeljni stav da svi građani moraju imati uvid u trošenje zajedničkog novca. Naša publikacija Proračun u malom samo je jedan, možda vidljiviji način, da javnosti pokažemo „otvorene karte“. Naslijeđene projekte, od kojih su neki bili postavljeni na krivim osnovama, dovodimo do realizacije. Završena je zgrada Osnovne škole u Popovači, pokrenuta je gradnja središnjeg paviljona naše bolnice, dovršit ćemo i Strukovnu školu u Sisku. Naša razvojna agencija, koju smo pojačali mladim sposobnim ljudima, vraća uloženo, osmišljava i realizira projekte.

Koji su projekti koji će obilježiti vaš mandat?

Glavni projekt za uređenje Domobranske vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku gotov je i čeka se dobivanje građevinske dozvole. Dio ovog projekta je i projekt Centra za svemirske i inovativne tehnologije, ali i još devet praktikuma koji će činiti Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Sisak. Prije nekoliko godina kada smo najavili projekt Sisačko-moslavačka županija – sjedište gaming industrije mnogi nam nisu vjerovali i smatrali su tu našu ideju neostvarivom. Danas, samo dvije godine od najave, imamo Poduzetnički inkubator Pismo Novska u kojem je s radom počelo i prvih 15 startup tvrtki, a na novoj edukaciji za 40 polaznika još 13 je u procesu otvaranja. U sklopu tog projekta ponuđeno je i novo zanimanje tehničar za razvoj video igara u Tehničkoj školi Sisak, koje je postalo jedno od najatraktivnijih na području Republike Hrvatske. Projekt „Baština Zrinskih budućnost Banovine“ nadilazi jedan mandat. Valorizirati našu vrijednu povijesnu baštinu, učiniti od nje proizvod, robu za tržište, turističku ponudu, to su sve ciljevi ovog projekta. Dovršit ćemo Strukovnu školu Sisak, realizirati projekt učeničkog doma, osigurati školske kuhinje u svim našim 
školama.

Osnovan Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju Trust mozgova za inženjere, doktore znanosti, fizičare, kemičare...

Provodite mnoge demografske mjere, no imaju li one učinka? Je li uopće moguće da samo s razine Županije promijenite trendove koji su pogodili Hrvatsku kad je riječ o iseljavanju? Ili je potrebno da u tom smjeru idu i drugi, Vlada, poslodavci, itd.?

Županija dodjeljuje novčane potpore za treće i svako iduće dijete u obitelji. U prošloj smo godini za tu namjenu planirali 600.000 kn ukupno, međutim kako je trend rađanja ipak porastao, kroz rebalans smo za tu namjenu u 2018. izdvojili ukupno 850.000 kuna. U 2019. planirano je ukupno 600.000 kuna, a iznos potpore je 3000 kn po djetetu. Osim toga, dodjeljuju se i jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženim obiteljima s više djece. Projektima i programima civilnih udruga, između ostalog, izdvajaju se i sredstva za projekte s ciljem promicanja demografskih mjera, one iz područja zaštite žena i obitelji te programe udruga mladih. Županija čini koliko može, ali sama ne može učiniti sve. Potreban je angažman svih čimbenika koje ste nabrojali, a što je možda još važnije, potrebna je koordinacija, sustav u kojem zajedno djelujemo na mijenjanju negativnih trendova.

Kako funkcioniraju županijske ustanove? Znamo za dugovanja bolnica, no kako će Top terme dočekati novu sezonu?

U globalu sam zadovoljan funkcioniranjem ustanova u županijskom vlasništvu. Borimo se s istim poteškoćama u poslovanju kao i ostali u Hrvatskoj. Treba nam pomoć države u mnogim segmentima, ali mi tu pomoć ne čekamo skrštenih ruku u letargiji. Kako rekoh, apliciramo na sve natječaje, tražimo sredstva Europske unije, pregovaramo s ministarstvima i središnjom državom, jednostavno nastojimo iskoristiti svaki izvor i svaku priliku. Možda najbolji primjer pozitivnog pomaka predstavlja poslovanje Lječilišta Topusko i Top termi. Tamo smo stvari uistinu doveli u red, poboljšali smo poslovanje i sad imamo stabilnu ustanovu koja dočekuje novu sezonu s poboljšanom uslugom, investicijama u medicinsku i nemedicinsku opremu. Imamo predivnu toplu vodu, dobili smo veliki dar, a sad ga samo moramo iskoristiti.

izletište petrinjaca Najviši vrh Hrastovičke gore dobiva vidikovac transparentnost Predstavljena brošura "Proračun u malom 2019"