Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
13. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

Pričom o maslinovom ulju do impresivnih turističkih brojki

Dani mladog maslinovog ulja
1/8
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Tijekom tri dana održat će se i edukacije i informiranja široke javnosti o važnosti konzumiranja mladog maslinovog ulja, a posebna pozornost posvećena je afirmaciji vodnjanskog ekstra-djevičanskog maslinovog ulja

Više od sto proizvođača vrhunskih maslinovih ulja te drugih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda okupilo se na 13. Danima mladog maslinovog ulja, koji su u petak otvoreni u Vodnjanu, a tijekom tri dana bit će organizirani obilasci matičnog i kolekcijskog nasada maslina Vodnjanštine. 

Vodnjanština je već desetljećima područje proizvođača vrhunskih maslinovih ulja, koja su rezultat rada vrijednih ljudi te zajedničke vizije i usmjerenosti prema izvrsnosti, rekao je vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović. Dodao je da je promoviranje mladih maslinovih ulja prije 13 godina bila samo jedna inovacija, a danas je to na ovome području tradicija usmjerena ljubiteljima ulja.

"Ovogodišnja ulja su vrlo karakteristična, izvrsna, živa i prikazuju karakterističnost sorti i područja uzgoja", ustvrdio je Vitasović.

Istarski župan Valter Flego naglasio je kako je i ovogodišnja paleta sorti na manifestaciji iznimno bogata, a dokaz je i ponovljen uspjeh u svjetskom vodiču ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei 2018., gdje je Istra ponovo najzastupljenija regija, pri čemu najveći broj ekstra-djevičanskih ulja dolazi upravo iz Vodnjana. 

"Maslinovo ulje, simbol Mediterana, oduvijek je bilo puno više od obične namirnice. Priča o maslinovom ulju uvelike je pomogla Vodnjanu da se danas može pohvaliti impresivnim turističkim brojkama, s obzirom da će Vodnjan ove godine dosegnuti brojku od gotovo 700 tisuća noćenja, što je porast od 16 posto u odnosu na prošlu godinu", istaknula je izaslanica predsjednika hrvatske Vlade i pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić. 

Bogat trodnevni program manifestacije u Vodnjanu donosi i druge sadržaje i to ne samo ispod velikog šatora, gdje tijekom tri dana uobičajeno prođe oko 20 tisuća posjetitelja. Do nedjelje će se održati edukacije i informiranja široke javnosti o važnosti konzumiranja mladog maslinovog ulja, a posebna pozornost posvećena je afirmaciji vodnjanskog ekstra-djevičanskog maslinovog ulja koje je, kako se čulo "danas itekako prepoznatljiv autohtoni brend i u svjetskim razmjerima jedno od najboljih maslinovih ulja".

Za vrijeme trajanja manifestacije svakodnevno će se održavati cjelodnevni gastro-show koji okuplja najbolje kuhare s područja Istre i Kvarnera, a iz velike kuhinje izaći će više od 8.000 jela koja se pripremaju od najboljih namirnica i autohtonih proizvoda, a svaka delicija povezuje se s pričom mladih maslinovih ulja vodnjanskog područja.