Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Dramskom studiju "Zorina doma" nagrada Hrvatskog centra za dramski odgoj

Priznanje Dramskom studiju koji je radio i pod granatama

Zorin dom u Karlovcu
Foto: Dominik Grgurić/PIXSELL
Dramski studio pod vodstvom Sanje Hrnjak, naglašava Povjerenstvo, odgojio je nekoliko nadarenih glumačkih generacija iz kojih se niz pojedinaca opredijelio za kazalište i glumu kao svoje zanimanje

Povjerenstvo za nagrade i priznanja Hrvatskog centra za dramski odgoj dodijelilo je Dramskom studiju Gradskog kazališta "Zorin dom" iz Karlovaca Nagradu za poseban doprinos promicanju dramskog odgoja i kazališnog stvaralaštva djece i mladih u Hrvatskoj i svijetu za 2018.

Riječ je o nagradama koje je Hrvatski centar za dramski odgoj pokrenuo 2009. u svrhu poticanja i promicanja dramskog i kazališnog odgoja i pedagogije, a kojima je dosad nagrađen niz hrvatskih te inozemnih dramskih i kazališnih pedagoga, dramskih studija, kazališta, te drugih srodnih udruga i organizacija.

Dvorci i stari gradovi Karlovačka županija Naši dvorci i stari gradovi privlače turiste i iz Azije

Dramski studio Zorina doma kontinuirano djeluje 66 godina, a pod dugogodišnjim vodstvom redatelja Berislava Frkića, jedna je od najstarijih ustanova dramskog i kazališnog odgoja profilirao se na državnom i na međunarodnom planu, stoji u obrazloženju Povjerenstva HCDO-a.

Berislav Frkić i Zvjezdana Ladika bili su 1965. zaslužni za osnivanje tadašnjeg jugoslavenskog sjedišta ASSITEJ-a (Međunarodnog udruženja profesionalnih teatara za djecu i mladež) kojem je sjedište bilo upravo u Dramskom studiju Zorina doma u Karlovcu.

Dramski studio pod vodstvom Berislava Frkića nije prekinuo rad ni tijekom Domovinskog rata kada se doslovno pod granatama, u vrijeme najžešćih napada na Karlovac u podrumskim prostorijama Zorina doma stvarao proturatni mjuzikl "Peace Child". Svakim nastupom, mladi kazalištarci pobjeđivali su bezumlje rata, čime je glas urbane kulture progovorio je na pet jezika na pozornicama širom Europe. Berislav Frkić, kao jedan od prvih članova HCDO-a obnašao je dužnost člana Komisije za dodjelu stručnih zvanja, sve do smrti 2006.

sada će pacijenti moći obavljati gastroskopiju, kolonoskopiju i bronhoskopiju na jednom umjesto na četiri odjela NOVI ODJEL u OB Karlovac Neugodne pretrage sad na jednom mjestu

Dramski studio nastavlja uspješan stvaralački rad s djecom i mladima pod vodstvom redateljice i dramske pedagoginje Sanje Hrnjak, ponikle i odrasle u Dramskom studiju u svojim dječjim godinama u vrijeme stvaralačkog zenita Berislava Frkića. Njezino djelovanje, procjenjuje Povjerenstvo HCDO-a, vrhunac doživljava upravo 2018. nastupom Dramskog studija na svečanom otvaranju Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku te nastupom na najznačajnijem Svjetskom festivalu dječjeg kazališta u Lingenu u Njemačkoj.

Dramski studio pod vodstvom Sanje Hrnjak, naglašava Povjerenstvo, odgojio je nekoliko nadarenih glumačkih generacija iz kojih se niz pojedinaca opredijelio za kazalište i glumu kao svoje zanimanje, te koji uspješno studiraju na akademijama u Zagrebu i Osijeku.

U povjerenstvu koje je Dramskom studiju Zorina doma dodijelilo nagradu su: Aleksandar Benčić, dramski pedagog iz Pule, Nebojša Borojević, dramski umjetnik i dramski pedagog iz Siska (Daska), te Vlado Krušić, dramski pedagog iz Zagreba.

Vojni kompleks Turanj muzej domovinskog rata Ministarstvo turizma sufinancira uređenje budućeg muzeja