Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Uređenje grada

Procvjetale japanske trešnje na vukovarskoj šetnici

1/7
Foto: Grad Vukovar
Zasađeno je 120 stabala japanske trešnje

U studenom prošle godine u sklopu zajedničke akcije u kojoj su sudjelovali građani, vrtići, škole, udruge, sportski klubovi, kulturno-umjetnička društva i drugi na dunavskoj šetnici u Vukovaru zasađeno je 120 stabala japanske trešnje.

Iza Vukovara uspješna gospodarska godina Povratak u krizno poslovanje s ciljem što bržeg oporavka gospodarstva

Ovih dana trešnje su procvjetale pa su šetnicu posjetili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i njegovi suradni. Penava je tom prilikom kazao da je omiljeno mjesto opuštanja Vukovaraca ovime postalo još ljepše i atraktivnije te da je riječ o stablima koja u japanskoj kulturi simboliziraju nova rađanja i prolaznost života. Dodao je da je u Japanu upravo je u tijeku tradicionalni japanski običaj hanami, koji u prijevodu doslovno znači promatranje cvijeća, te da je uživanje u ljepoti kratkotrajnog cvata trešanja stoljetna tradicija koja ima važno mjesto u životu Japanaca.

– U brojnim gradovima diljem svijeta koji su već odavno ukrašeni ovim dekorativnim stablima na sličan se način održavaju festivali u vrijeme njihova cvata. Također, i mi imamo sličnu ideju koju ćemo nastojati provesti sljedećih godina kada naše japanske trešnje razviju bogate krošnje – rekao je Penava.

sagrađena u 18. stoljeću Obnovljena kapela sv. Roka

Prema njegovim riječima, u Vukovaru se tijekom Domovinskog rata dogodio i ekocid te su brojna stabla i priroda uništeni ratnim razaranjima. Na ovaj način želi se podsjetiti kako se brigom za prirodu i ekološkim promišljanjem zapravo brinemo za vlastiti dom pri čemu, kako je rekao Penava, Vukovarci imaju izgrađenu tu svijest života s prirodom te se rado odazovu na različite akcije ekološkog karaktera.