Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U društvu psa Palda

Profesor krenuo pješice od Padove do Istanbula

Pierpaolo Faggi sa psom pređe 30-ak kilometara dnevno
1/4
Foto: Branimir Bradarić
U zadnjih nekoliko godina prepješačio je Armeniju, Gruziju, Tursku i Siriju prije rata. U planu mu je da idućih godina pješice pređe Iran i Kurdistan

Talijanski profesor geografije u mirovini Pierpaolo Faggi (70) krenuo je krajem kolovoza ove godine na put pješice od Padove, gdje živi, pa do Istanbula. Radi se o putu od oko 2000 kilometara koji je ipak radi vremena i zahtjevnosti podijelio na dva dijela. Ove godine će pješice doći do Sremske Mitrovice, a sljedeće godine planira od Sremske Mitrovice nastaviti put do Istanbula. Dionica do Vukovara iznosila je oko 750 kilometara.

- Odlučio sam se na ovaj put kako bih evocirao uspomene na isti taj put koji sam prošao prije 50-ak godina automobilom. Sada sam želio sve to proći ali pješice i u društvu s mojim psom Paldom - kaže Faggi govoreći o razlozima zašto se odlučio na ovo putovanje.

Hermana Dermiček OI mladih sportaša Hermana Dermiček odlazi u Buenos Aires

Dodaje kako čovjek hodajući sasvim drugačije doživljava prirodu, ljude oko sebe i sve drugo nego kada sve to gleda kroz vjetrobransko staklo automobila. Uz to upoznaje ljude, a i pravi puno fotografija za uspomenu. On i Paldo dnevno prelaze 30-ak kilometara što je i dionica koju su dnevno prelazili nekada i rimski vojnici. Spavaju po hotelima ili se pak snalaze kako mogu pa su tako spavali i po policijskim postajama, bolnicama, čekaonicama… Foggi na leđima ima ruksak težak 11-12 kilograma u kojemu se nalazi sve ono što bi mu moglo zatrebati tijekom putovanja. I Paldo na sebi ima ruksak sa svojom hranom i vodom. Ima i cipelice kako ne bi ozlijedio šapice na asfaltu.

- Hodamo najviše stazama za pješake ili uz samu cestu gdje nema staza. To nam je najgore radi gustog prometa ali do sada nismo imali problema. Mogu reći kako je Hrvatska iznimno lijepa i da sam se oduševio rijekama, gradovima, šumama, poljima…  kaže Foggi.

Sremsku Mitrovicu odabrao je kao krajnju točku prve dionice jer je tu nekada bila granica između rimskog carstva i Bizanta. Foggi je i inače ljubitelj hodanja tako da u Padovi svakodnevno gradom i okolicom prelazi kilometre hodajući. U zadnjih nekoliko godina prepješačio je Armeniju, Gruziju, Tursku i Siriju prije rata. U planu mu je da idućih godina pješice pređe Iran i Kurdistan. O svojim dosadašnjim putovima napisao je i nekoliko knjiga. 

izložba pasa CAC-HR Vukovar Na 13. Nacionalnoj izložbi više od 300 pasa