Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Skoro 15. DOKUart Održan drugi dio manifestacije

Projekcije filmova u dvorištima stambenih zgrada, pod zvijezdama i u drive-in kinu

Foto: Grad Bjelovar
Zbog epidemiološke situacije festival se ove godine nije održao u jesenskom terminu u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru, već je dogovoreno da se tijekom ljetnih mjeseci održi na otvorenom prostoru, i to u četiri faze

Iako su epidemiološke mjere natjerale organizatore poznatog bjelovarskog festivala dokumentarnog filma DOKUart da potpuno izmijene koncept manifestacije, to ne znači da se izgubila kreativnost. Dapače, tijekom vikenda održao se drugi dio Skoro 15. DOKUarta u posve drukčijem formatu u odnosu na prijašnje godine.

Gospodarstvo Bjelovara nije pokleknulo unatoč koronakrizi – kaže Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Svi pokazatelji ukazuju na stabilno gospodarstvo Zbog brzine dobivanja dozvola čak je i McDonald’s odabrao Bjelovar za gradnju

U četiri faze

Zbog epidemiološke situacije festival se ove godine nije održao u jesenskom terminu u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru, već je dogovoreno da se tijekom ljetnih mjeseci održi na otvorenom prostoru, i to u četiri faze. Nakon prvog dijela Skoro 15. DOKUarta u bjelovarskom Boho parku na Trgu Eugena Kvaternika, festival je došao u susjedstva, odnosno projekcije su se u subotu 8. i u nedjelju 9. kolovoza održale u dvorištima bjelovarskih stambenih zgrada.

Prvi dan DOKUarta u susjedstvu na programu je bilo dvorište zgrada u Ulici Antuna Mihanovića, a na rasporedu su bila tri tridesetominutna filma – “Žica života” (Crna Gora), “Zimski san u Lukomiru” (Nizozemska) i “Ja mogu da govorim” (BiH). Sljedećeg dana, odnosno u nedjelju program se nastavio projekcijom u dvorištu zgrada Naselje kralja Zvonimira. Ondje su na programu također bila tri kratkometražna filma – “Zimski san u Lukomiru” (Nizozemska), “Svetlana” (BiH) te “Bird / Man” snimljen u mađarsko-belgijsko-portugalskoj koprodukciji. Iako se cijeli program radio na otvorenom prostoru, svi su se pridržavali epidemioloških mjera, držali distancu i ponašali se odgovorno. Za projekcije je bio pripremljen ograničen broj mjesta, a najviše su uživali stanari okolnih zgrada koji su sa svojih prozora i balkona imali jedinstvenu priliku gledati pomno izabrane dokumentarne filmove.

Gradonačelnik Dario Hrebak obišao je obnovljeno igralište u Ulici 1. svibnja Gradonačelnik Dario Hrebak u obilasku obnovljenog igrališta poručio: Biram saborsku plaću, a gradonačelničkom će se obnavljati i graditi dječja igrališta

Kao što je i ranije najavljeno, Skoro 15. DOKUart nastavit će se 29. ili 30. kolovoza programom DOKUart pod zvijezdama te DOKUart drive-in kinom od 11. do 13. rujna. Svi ovogodišnji programi besplatni su za posjetitelje. Inače, ovogodišnje ime, Skoro 15. DOKUart, smišljeno je u ovoj neobičnoj i prilično teškoj godini, u kojoj, kažu organizatori, možemo biti zajedno, ali samo uz razmak od metar i pol pa je tako i njihov mali jubilej drukčiji. Zato su odlučili da se ovo 15. festivalsko izdanje i zove Skoro 15. DOKUart!, a iduće godine, nadaju se, opet će imati redovni 15. DOKUart u kinodvorani.

Opuštena atmosfera

Skoro 15. DOKUart počeo je u srpnju u Boho parku kada su se prikazala tri filma tijekom tri dana. – Kod izbora filmova jako je bilo važno da bude onaj koji neće poremetiti gledateljsku koncentraciju, ako čuje crkveno zvono ili trube automobila ili pjevanje ptica ili bilo što drugo – ističe Rada Šešić, selektorica DOKUarta. Publika je prezadovoljna.

Potpisani predugovor i ugovor između Grada Bjelovara i APN-a Gradit će se 20 POS-ovih stanova, ne prodaju li se svi, kupit će ih Grad i iznajmljivati

– U prirodi smo, na otvorenom u opuštenoj atmosferi, čak mi se više sviđa ovako vani, mislim da je atmosfera opuštenija. Koristim svaku prigodu, bilo da smo u parku, bilo da smo gore na sijenu, bilo da je drive-in – kazala je nekolicina posjetitelja.