Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
U Orahovici će nizom događanja obilježiti Dan grada

Proslava uz Željka Bebeka, besplatni grah i atraktivne biciklističke utrke

1/2
Foto: Grad Orahovica
Svečana sjednica Gradskog vijeća Orahovice održat će se 3. svibnja na sam Dan grada kada će se dodijeliti priznanja

Brojna različita događanja u organizaciji Grada i Turističke zajednice, među kojima izdvajamo koncert jednog od najvećih rock-glazbenika s ovih prostora Željka Bebeka, uveličat će i uljepšati ovogodišnju proslavu Dana grada Orahovice, koji ove godine slavi svoj 791. rođendan. Sve počinje već u srijedu 1. svibnja 2019. proslavom Međunarodnog praznika rada koji će biti obilježen na orahovačkom jezeru tradicionalnim prvosvibanjskim piknikom. Mnoge će Orahovčanke i Orahovčani, ali i njihovi gosti, bar dio dana provesti na jezeru, što zbog tradicije, što zbog lijepog vremena.

glazba, ples, ekosajam Brendiranje Vukovara: Grad kao turistički sajam

Tradicionalna budnica

Prvosvibanjski grah, jedno od obilježja okupljanja i druženja na jezeru u povodu praznika, bit će pripremljen za podjelu u 13 sati.

U petak 3. svibnja na sam Dan grada i blagdan Našašća sv. Križa gradom će u 8 sati odjekivati tradicionalna budnica Puhačkog orkestra DVD-a Orahovica, a potom će u 9.30 izaslanstvo Grada i koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predvođeno gradonačelnicom Anom-Marijom Petin odati počast poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen-obilježja u centru grada. U župnoj crkvi središnje misno slavlje u 11 sati predvodit će požeški biskup dr. Antun Škvorčević, od kojeg će mladi župljani primiti sakrament sv. Potvrde.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Orahovice počet će u 13 sati u višenamjenskoj dvorani “Papuk”. Zaslužnim građanima, ustanovama i tvrtkama bit će uručene plakete i zahvalnice u vidu javnih priznanja grada Orahovice.

'SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ' Škoro, Prljavci, Film i Aerodrom na Danima grada Vukovara

Odboru za priznanja Gradskog vijeća ove je godine dostavljeno 17 prijedloga - sedam za dodjelu plaketa, a deset za dodjelu gradskih zahvalnica. Od svih predloženih kandidata za javna priznanja, fizičkih i pravih osoba, Odbor za priznanja utvrdio je prijedlog za dodjelu javnih priznanja, koji je u konačnici i prihvaćen od Vijeća. Prema donesenoj odluci, ove su godine dodijeljene po dvije zlatne i srebrne plakete (jedna u području gospodarstva, a jedna u području društvenih djelatnosti), te šest zahvalnica. Zlatne plakete, kao najveće gradsko javno priznanje, bit će dodijeljene Pan parketu u području gospodarstva te Srednjoj školi “Stjepan Ivšić” u području društvenih i javnih djelatnosti. Srebrnu plaketu u području gospodarstva dobio je obrt za preradu mesa Pleša, a u području društvenih i javnih djelatnosti povjesničar amater i “živa enciklopedija” Orahovice Duško Rađenović.

Odlukom Gradskog vijeća zahvalnice Grada Orahovice bit će dodijeljene dr. Ivici Fotezu u području zdravstva i socijalne skrbi, Gordani Radaković u području kulture, Marku Cingelu u području sporta, DVD-u Nova Jošava u području mjesnih odbora i udruga, Franji Molnaru u zaštiti kulturne baštine te Slavici Hrčan u području humanitarnih akcija i ostalog društvenog rada na volonterskoj osnovi.

dan grada križevaca Održano tradicionalno Đurđevo pod lipom

Petak će završiti u znaku koncerta neuništivog i neponovljivog velikana Željka Bebeka. Popularni pjevač koji već četiri i pol desetljeća vlada rock-scenom ovih prostora nastupit će u središnjem gradskom parku od 21.30 sati i ne treba sumnjati da će dobrano zagrijati grla i dlanove posjetitelja.

Završnica proslave 791. rođendana grada Orahovice proteći će u znaku atraktivnih biciklističkih utrka i drugog po redu “Orahovica Bike Weekenda”, koji će se u organizaciji Pannonian Challengea, Biciklističkog klub Pannonian iz Osijeka i Grada Orahovice održati u subotu i nedjelju 4. i 5. svibnja. U ovoj dvodnevnoj sportskoj manifestaciji koja se održava u području predivnog Parka prirode Papuk i izletišta Jezero, posjetitelji će vidjeti ponajbolje bicikliste ovog dijela Europe koji će se natjecati u disciplinama Enduro, MTB/BMXsession i klasične jednodnevne cestovne utrke (Gran Fondo).

Projekt Sveučilišnog centra u Orahovici Planiraju obnoviti 1800 četvornih metara zapuštenog poslovnog i skladišnog prostora

Turistički potencijali

Ovo će svakako biti i promocija turističkih potencijala Orahovice i okolnih planina te popularizacija biciklističkog sporta i zdravog života uz kretanje u prirodi.

U subotu 4. svibnja program kreće u 10 sati na izletištu Jezero kada će se održati Enduro trening, potom u 11 BMX/MTB Dirt trening, a u 12 sati Skill poligon za djecu. U 15 sati kreće BMX/MTB Dirt Session, otvorena vožnja za sve vozače za koju nema startnine, a u 17 sati uslijedit će dodjela nagrada.

Koncert "Slavenski bi svirao" za kupnju klavira

U nedjelju 5. svibnja u 10 sati zakazan je start Enduro utrke, a u 11 sati start Road rekreativnog maratona. Dodjela nagrada bit će kao i prethodnog dana u 17 sati.

Iz Grada i gradske Turističke zajednice pozivaju sve Orahovčane, ali goste iz drugih mjesta u Slavoniji i šire da uživaju u raznovrsnim i atraktivnim programima koje su im priredili u povodu ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada.