Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
glazba, ples, ekosajam

Brendiranje Vukovara: Grad kao turistički sajam

1/5
Foto: Marko Balaži
Ulice i trgovi Vukovara bit će ispunjeni događanjima, a stižu gosti iz cijele Hrvatske i iseljeništva

Drugu godinu za redom zagrebačka agencija Organizatori bez granica i Grad Vukovar organiziraju Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“. Drugu godinu za redom Vukovar će, u sklopu proslave Dana grada koji se obilježava 3. svibnja, još jednom ujediniti cijelu Hrvatsku na nekoliko dana s obzirom na to da će se na festivalu i ove godine okupiti sudionici iz cijele Hrvatske. Tijekom tri dana, od 3. do 5. svibnja, ulice i trgovi Vukovara bit će ispunjeni glazbom i plesom, brojnim atrakcijama, programima za djecu, kreativnim radionicama, uz enološku i gastronomsku ponudu iz cijele Hrvatske.

Vukovar Luka umjetnosti Projekt VukovArt ugostit će najbolje svjetske 'ulične umjetnike' i Generala Wooa

Koncerti i čobanac

– Festival je vezan uz nekoliko riječi, a to su zajedništvo, strpljenje i poniznost. To je na neki način i obiteljski festival jer svatko u obitelji, od djece do najstarijih, tijekom tri dana može pronaći nešto za sebe – rekao je autor i organizator festivala Aleksandar Kovačević. Dodao je i da Vukovar ima veliki turistički potencijal te da žele tim festivalom, koji je već postao poznat u cijeloj Hrvatskoj pa i šire, stvoriti svojevrstan brend, mjesto gdje će posjetitelj moći saznati o svemu najboljem što Hrvatska ima i nudi turistima. Cilj je festivala u Vukovaru stvoriti turistički sajam, nešto što Hrvatska trenutačno nema. Sve to trebalo bi postati svojevrsna platforma za dalji razvoj grada, a dopunjavalo bi se memorijalnim turizmom po kojem je Vukovar nadaleko poznat.

Foto: Marko Balaži

– Vukovar će u ova tri dana još jednom biti Hrvatska u malom. Grad koji je toliko stradao tijekom rata ponovo će ujediniti domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Imamo sudionike iz cijele Hrvatske kao i slovenske Hrvate koji će se predstaviti posjetiteljima. Ove će godine festival biti veći i bogatiji nego što je bio prošle godine – ističe Kovačević.

Svi programi održavat će se na središnjem gradskom trgu, koji je za tu priliku preimenovan u Festivalski trg, te u Ulici Josipa Jurja Strossmayera. Program počinje u petak cvjetnim korzom i programom koji su pripremili vukovarski dječji vrtići i osnovne škole. Nastupit će i Gradska glazba Sinj. Za popodne je najavljen ekološki sajam i svečano otvaranje festivala kojem bi trebala nazočiti i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Večernji sati rezervirani su za koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra s filmskom i latinoglazbom. Prvi dan završit će koncertom Prljavog kazališta.

'SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ' Škoro, Prljavci, Film i Aerodrom na Danima grada Vukovara

Subotnji program činit će predstavljanje raznih destinacija iz cijele Hrvatske, ali i gastroshow u sklopu kojega će građanima biti dijeljen čobanac. Najavljen je i nastup raznih plesnih skupina iz Vukovara ali i radionice i nastupi 50 plesnih parova iz Hrvatske. U subotu bit će održan i Sajam fondova EU. Druga festivalska večer završit će koncertom Jure Stublića i grupe Film.

Trojica ambasadora

U nedjelju će se sa svojim programom predstaviti i nacionalne manjine Vukovara. Festival će završiti koncertima Jurice Pađena i grupe Aerodrom i Miroslava Škore. Novost ovogodišnjeg festivala su i njegovi ambasadori, a ta čast pripala je nadbiskupu Đuri Hraniću, glavnom uredniku Večernjeg lista Draženu Klariću i izborniku vatrenih Zlatku Daliću koji će predstaviti svoju knjigu „Rusija naših snova“.

Organizira se manifestacija VukovarArt – luka umjetnosti Svjetski umjetnici nacrtat će novih pet murala

– Prošle godine svjedočili smo povratku vatrenih iz Rusije kada se cijela Hrvatska ujedinila i disala kao jedno, a da to nije rat ili nekakva nepogoda. Želimo i u Vukovaru nešto slično napraviti i da se o ovom gradu ne govori samo kao o simbolu rata nego i o pozitivnim stvarima. U Hrvatskoj se razni gradovi povezuju s određenim manifestacijama. Takvo što ćemo mi napraviti i u Vukovaru – rekao je izvršni producent festivala Silvije Šimac.

Već se razmišlja i o festivalu sljedeće godine, na više lokacija na području grada, ali i o organizaciji festivala svjetlosti, balona…

Vukovar Radovi Dom zdravlja Vukovar u četvrti Sajmište mogao bi se useliti do kraja ove godine