Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Islamski kulturni centar vrijedan 50,9 milijuna kuna

Prva ekodžamija u ovom dijelu Europe gradi se u – Sisku

1/16
Osim džamije u njemu će biti kongresna dvorana, omladinski klub, restoran s dječjom igraonicom, učionice, knjižnica s čitaonicom, stanovi za imame, sobe za goste, uredske prostorije, govori nam sisački imam Alem ef. Crnkić

Prije dvije godine počela je gradnja Islamskog kulturnog centra u Sisku, a nakon šestomjesečnog prekida zbog stečaja izvođača radova, gradnja je nastavljena te je budući vjersko-kulturni centar muslimana Siska i okolice sada u dobrom stupnju izgrađenosti. Kada bude gotov, a plan je do kraja iduće godine, prostirat će se na 2641 četvorni metar i time zamijeniti sadašnji prostor u davno kupljenoj obiteljskoj kući.

Milijuntni putnik Auto prometa Sisak auto promet sisak Milijuntnog putnika iznenadili s 1000 kuna

– Osim džamije u njemu će biti kongresna dvorana, omladinski klub, restoran s dječjom igraonicom, učionice, knjižnica s čitaonicom, stanovi za imame, sobe za goste, uredske prostorije – govori nam sisački imam Alem ef. Crnkić.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Centar će se prostirati na četiri razine, a u svojoj okolici imat će i vrt na koji će gledati restoran s tradicionalnom bošnjačkom kuhinjom.

– Prostor Islamskog kulturnog centra u Sisku bit će otvoren svima, na raspolaganju će svima biti knjižnica, kongresna dvorana, restoran i dječja igraonica – napominje efendija Crnkić, inače rođeni Siščanin, ističući kako su među mnogim donatorima ovog 50,9 milijuna kuna vrijednog objekta i mnogi Siščani nemuslimani.

ružna poruka poduzetnicima Priča ogorčenog poduzetnika: 'Grad mi je odbio sufinancirati kamate'

Na području Siska je oko 2400 muslimana, dok ih je oko 4100 na području Sisačko-moslavačke županije.

– Za financiranje gradnje žene u Islamskoj zajednici Sisak pripremile su i izdale “Halal kuharicu” čija je prva naklada razgrabljena diljem Hrvatske i Europe, a primjerci su otišli i na druge kontinente. Izašlo je i drugo izdanje, koje se također dobro prodaje, a sav prihod ide za gradnju našeg centra – dodaje imam.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Sisačka Islamska zajednica uskoro će izdati i monografiju u povodu 50. godišnjice postojanja Zajednice, osnovane 1968. godine, te će sav prihod i od monografije biti namijenjen gradnji Centra. Kako nam kažu u zajednici, ova u Sisku bit će i prva ekodžamija u ovom dijelu Europe jer će, uz LED rasvjetu, na ravnom dijelu krova imati postavljene solarne panele i fotonaponske ćelije 
koje će proizvoditi električnu energiju i pokrivati sustav grijanja. 

latinsko-američki plesovi Prvi amaterski par koji će predstavljati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu Nasukani čamci na Kupi zbog niskog vodostaja Sisak Nasukani čamci na Kupi