Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Novi župan Bjelovarsko-bilogorske županije najavljuje suradnju s gradonačelnicima, načelnicima i Vladom

Prvi je cilj maknuti Županiju iz društva najnerazvijenijih

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Najprije ću provesti neovisnu reviziju stvarnog stanja županije. jer, kako čujem, bit ću stečajni upravitelj, a ne župan. Obećao sam transparentnost po uzoru na gradonačelnika grada bjelovara

Bjelovarsko-bilogorska županija dobila je novog župana nakon što je 16 godina na toj poziciji bio isti čovjek. Vlast je preuzeo jedan od najmlađih župana u Hrvatskoj, HDZ-ov kandidat Marko Marušić i njegova zamjenica Marija Jungić.

ŽUPANIJSKA BESPOVRATNA SREDSTVA Potpisani ugovori za potpore poljoprivrednicima

Oštra i konkretna kampanja Marku Marušiću donijela je pobjedu i izbore je okrenula gotovo naglavačke pa je tako ova županija postala jedno od najvećih iznenađenja lokalnih izbora u državi. U samo par mjeseci postigao je što mnogima nije uspijevalo tijekom zadnjih dvadeset godina. Ujedinio je gradove i općine, upozorio na stvarno stanje županije i dao neka ozbiljna obećanja, ali i uspio preuzeti vlast nakon duge vladavine bivšeg župana. Stanje u Županiji, kako je Marušić isticao u kampanji, nije bajno, a njega čeka ozbiljan posao koji je, kaže, već počeo.

Pobjeda je tu, ali kako komentirate kampanju?

Zadovoljan sam kako je protekla kampanja i čestitam svojim protukandidatima na borbi. Mislim da smo svi bili korektni i jako sam sretan što su građani županije meni dali povjerenje. Bajs je županiju vodio 20 godina, uz iznimku četiri godine kada je bio ministar turizma, to je puno godina i ljudi su se zasitili tog režima. Ujedno sam predstavio konkretan program i upozorio na stvarne, realne probleme koji se moraju riješiti i na tome se bazirala moja kampanja. Manje sam mislio o drugima, a više o onome što mogu učiniti za Županiju.

Govorite o problemima u Županiji, kakvo vas je stanje dočekalo?

Iako sam tek u petak službeno stupio na ovo radno mjesto pa je možda prerano govoriti o detaljnim problemima, ali ono što mogu reći jest da je ova županija na začelju kada je riječ o nerazvijenosti, i to je svakako najveći problem. Isto tako, županija i župan bi trebali biti oni koji će ujediniti sva mjesta i gradove te županije, dok kod starog župana to nije bio slučaj. Moju kampanju i mene podržalo je svih pet gradonačelnika, što dovoljno govori o tome u kakvom su odnosu bili sa starim županom. Bjelovarska bolnica jedan je od ključnih županijskih projekata. Treba pohvaliti namjeru župana da prije više od deset godina započne ovaj važan projekt, međutim, danas je izvjesno da je bolnica zapala u velike probleme. Većina županija diljem Hrvatske znala je graditi bolnice europskim novcem, ali naša županija, na čelu s bivšim županom, to nije htjela ili nije znala.

Predsjednik u radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Milanović: Moju potporu imaju oni koji rade predano

Koje ćete poteze najprije povući?

Prvo ću provesti neovisnu reviziju stvarnog stanja županije. Jer, kako čujem, bit ću stečajni upravitelj, a ne župan. Drugo, sazvat ću konzilij gradonačelnika i načelnika kako bismo dogovorili daljnju suradnju koja će u konačnici dovesti do pozitivnih promjena. Nadalje, obećao sam transparentnost po uzoru na gradonačelnika Grada Bjelovara i mog dobrog prijatelja Darija Hrebaka. Maloprije spomenuta bolnica puna je malverzacija tako da ću omogućiti potpuni uvid u sve potpisane ugovore i anekse, a isto planiram raditi i sa svim budućim ugovorima. Na posao krećem odmah, nemamo vremena za gubljenje. Zajedno s pročelnicima, svojim kabinetom, direktorima županijskih ustanova treba utvrditi gdje smo i kako financijski stojimo. Što se tiče kadra, oni koji su došli s politikom, s politikom će i otići. Građani su dali meni povjerenje, a da bi posao bio odrađen kako sam to zamislio, to mogu samo ako imam svoj tim. Moj moto je red, rad i disciplina, a jedini kriteriji koje ću gledati bit će stručnosti i sposobnost.

Tko je Marko Marušić u privatnom životu?

Ukratko, rođen sam u Bjelovaru i imam 36 godina. Po struci sam diplomirani ekonomist i do sada sam bio predstojnik bjelovarskog ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Oženjen sam liječnicom Majom, s kojom imam dva sina. Moja obitelj moja je najveća podrška i bez njih sve ovo ne bi bilo moguće. Inače, aktivno sudjelujem u politici više od 15 godina. Volim sport, posebno nogomet koji sam nekada i trenirao.

Vir podržao dosadašnju političku viziju Trijumf Nezavisne liste Antonija Vučetića i Marina Radovića

Što možete reći o zamjenici Mariji Jungić?

U Mariju imam potpuno povjerenje, riječ je o iznimno kvalitetnoj i sposobnoj osobi. Marija je magistra prava, a do izbora bila je pročelnica u Gradu Grubišno Polje, a bila je i predstojnica Ureda državne uprave. Kampanju smo odradili zajednički i tako ćemo nastaviti i dalje raditi. Svojim će profesionalnim iskustvom i znanjem, a ponajviše svojim požrtvovnim radom doprinijeti razvoju županije.

Poruka građanima za kraj?

Bit ću župan svim građanima bez obzira na političke boje i svjetonazor. Tijekom kampanje stvorila se dobra, pozitivna energija. Županiju smo uspjeli obići uzduž i poprijeko, upoznali smo puno divnih ljudi, dobili smo puno dobrih ideja, puno sam toga naučio. Rukave smo već zasukali, posao je krenuo te zajedničkom suradnjom župana, gradonačelnika i načelnika te u suradnji s Vladom, našu ćemo županiju pokrenuti iz društva najnerazvijenijih.