Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Vir podržao dosadašnju političku viziju

Trijumf Nezavisne liste Antonija Vučetića i Marina Radovića

Foto: Općina Vir
Ovo je vrhunski rezultat i najveća pobjeda još od 2001. godine. Imali smo protiv sebe sve političke stranke i opcije na Viru, ali sve smo ih pobijedili, kazao je Kapović

Nezavisna lista s nositeljem Antonijem Vučetićem i kandidatom za načelnika Općine Vir Marinom Radovićem trijumfirala je na izborima održanima na Viru. Lista je osvojila sedam mandata za Općinsko vijeće s većim brojem glasova od svih ostalih lista zajedno, a samo četiri glasa nedostajala su Radoviću za potpuni trijumf u prvom krugu na izborima za načelnika.

KARATE KLUB VINKOVCI Dva odličja s prvenstva Hrvatske

Županijska politička scena

No činjenica da Radović ima čak 671 glas više od kandidata Vira bez podjela Frane Vučetića drugi krug ne čini natjecateljskim, nego – formalnim. Takvo predviđanje uobičajeno je kada su u pitanju velike razlike između kandidata, a ponudili su ga i politolozi i analitičari u svim drugim slučajevima u kojima se ide u drugi krug – poput zagrebačkih izbora, gdje je odnos snaga sličan situaciji na Viru. Šlag na izbornoj torti za Nezavisnu listu stavio je Antonio Vučetić, koji je kao kandidat HNS-a, HSLS-a i DSU-a na izborima za županijsku Skupštinu osvojio uistinu velikih 5150 glasova (7,1 posto), što Vučetiću, HNS-u, HSLS-u i DSU-u donosi važna tri mandata.

– Nedostajalo je tako malo, samo četiri glasa, da već u prvom krugu riješimo pitanje načelnika. No razlika je velika pa ćemo u drugom krugu potvrditi pobjedu. Sretan sam što smo uspjeli, ovo je zaista velika pobjeda – kazao je Radović kada je već postalo jasno kako je Nezavisna lista najveća priča lokalnih izbora na Viru.

ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA Uređena zgrada Doma zdravlja

Antonio Vučetić, s druge strane, također je bio velika priča s 50,94 posto podrške virskih birača za župana, a svoju konkretnu ulogu imat će na županijskoj političkoj sceni. Na ovim je izborima Vučetić na svom otoku pomeo kandidate koalicijskih lista HDZ-a i SDP-a Božidara Longina (18,01 posto) i Zlatka Marasovića (8,89 posto), kao i MOST-ova kandidata Đanija Bunju (6,48 posto), Nenada Klarića iz DP-a (4,86 posto) i Ivicu Žuvelu kao kandidata grupe birača (4,51 posto).

– Uspjeli smo. Vir je pokazao da podržava razvoj. Građani su nam ukazali povjerenje i nagradili naš dosadašnji trud – dodao je Vučetić.

Zadovoljan raspletom bio je moderator ili koordinator Nezavisne liste i ove virske političke priče, dosadašnji načelnik Kristijan Kapović. Izbor kandidata i njihov trijumf na svim izbornim listićima pokazali su se Kapovićevim strateškim i političkim remek-djelom. Radović će biti načelnik Općine Vir, a Vučetić bitan kotačić u Zadarskoj županiji. To znači da će Vir u budućnosti imati znatno važniju ulogu od dosadašnje, što je i bio jedan od ciljeva ove kampanje i izbora.

“Najveća pobjeda od 2001.”

– Ovo je vrhunski rezultat i najveća pobjeda još od 2001. godine. Imali smo protiv sebe sve političke stranke i opcije na Viru, ali sve smo ih pobijedili – poruka je Kapovića.

AGLOMERACIJA Asfaltiranje prometnica u Velikoj Mlaki

Rezultatom na izborima 2021. godine ne mogu biti zadovoljni u Viru bez podjela, jer su dobili dvostruko manje mandata nego u prethodnom sazivu Općinskog vijeća te mali broj glasova za načelnika Općine Vir u prvom krugu, a time i mogućnost ozbiljnijeg nadmetanja u drugom krugu.

Rezultat SDP-a i HDZ-a, koji su osvojili po jedan mandat u Općinskom vijeću, može se smatrati debaklom za najveće hrvatske stranke. HDZ je posljednjih osam godina sudjelovao u vlasti s predsjednikom ili zamjenikom predsjednika Općinskog vijeća, dok je SDP na Viru imao vlast posljednjih 20 godina. Obje su stranke sada spale na jednog predstavnika u Općinskom vijeću. Uspjeh je zato postigao Josip Bašić sa svojom listom Domovinskog pokreta, koji je osvojio dva mandata, što je za jedan mandat bolji rezultat od izbora 2017. godine. 

Sedam mandata za nezavisnu listu

1. Antonio Vučetić, nositelj liste grupe birača, 1042 glasova (47,42 posto, 7 mandata), 2. Frane Vučetić, nositelj liste grupe birača, 423 (19,25 posto, 2 mandata), 3. Josip Bašić, nositelj liste Domovinskog pokreta, 284 (12,92 posto, 2 mandata), 4. Vesela Vučetić, nositeljica liste HDZ, 242 (11,01 posto, 1 mandat), 5. Šime Vučetić, nositelj liste SDP, AM i Centar, 206 (9,37 posto, 1 mandat).

Veteran Veseljko Orlić u sedmom mandatu, Vesela Vučetić u prvom

Prema rezultatima izbora za Općinsko vijeće Općine Vir, u sljedeće četiri godine bit će sedam vijećnika s pobjedničke liste grupe birača: Antonio Vučetić (prvi put), Hrvoje Bašić (prvi put), Rajko Radović (četvrti put), Kristina Perić (drugi put; prvi put povukla se s liste), Srđan Liverić (drugi put), Veseljko Orlić (sedmi put) i Igor Blažević (peti put). S liste grupe birača iz udruge Vir bez podjela vijećnici su Frane Vučetić (drugi put) i Jadranka Okreša (drugi put), dok su s liste Domovinskog pokreta izabrani vijećnici Josip Bašić (drugi put) i Šime Buškulić (peti put).

Jedan mandat u vijeću ima koalicija SDP-a, Akcije mladih i Centra s vijećnikom Šimom Vučetićem (prvi put), kao i lista HDZ-a s vijećnicom Veselom Vučetić (prvi put).

Rekorderi i veterani u Općinskom vijeću su Veseljko Orlić sa sedam mandata i jednim mandatom u poglavarstvu, što znači da je Orlić na političkoj sceni Vira prisutan neprekidno od 1993., prvo kao HDZ-ov vijećnik, a od 2006. do aktualnih izbora 2021. kao nezavisan kandidat. Igor Blažević ulazi u svoj peti uzastopni mandat, a peti mandat ima i povratnik Šime Buškulić, koji je u Općinskom vijeću posljednji put bio 2009. – 2013. Tom se statusu polako približava Rajko Radović, kojemu će ovo biti četvrti mandat.

Debakl Vira bez podjela, HDZ-a i SDP-a

Kristijan Kapović bio je prije četiri godine kandidat grupe birača, baš kao Marino Radović sada, te pobjednik izbora u prvom krugu s 1193 glasova (51,58%), što su po prilici iste brojke do kojih je došao Radović (1138 glasova i 49,84%). Vir bez podjela imao je na izborima 2017. ukupno 657 glasova birača za načelnika Općine Vir ili 28,4%, što je osam posto više nego na sinoćnjim izborima.

HDZ je pao za 50-ak glasova, dok se Josip Bašić popravio za 84 dobivena glasa više nego četiri godine prije. SDP sa 7,09% osvojenih glasova birača nema što tražiti na Viru izvan dosadašnjih koalicijskih snaga. Lista za Općinsko vijeće koju je nosio Antonio Vučetić osvojila je sedam mandata (1042 glasa), s nešto većim brojem glasova nego četiri godine prije (1021), što je velik uspjeh za Vučetića i Radovića, dok je Vir bez podjela doživio poraz.

Frane Vučetić osvojio je 423 glasa (19,25%). Vesela Vučetić kao nositeljica liste HDZ-a ima 242 glasa birača (11,01%). To znači samo jedan mandat za Veselu Vučetić i gubitak manevarskog koalicijskog prostora za HDZ. Josip Bašić ima 284 glasa (12,92%) i dva mandata za Domovinski pokret. Trend je očit: Kapovićevi nasljednici potvrdili su uspješnost njegove politike i vizije razvoja otoka, Vir bez podjela doživio je neuspjeh prepolovivši svoje mandate u Općinskom vijeću, HDZ i SDP zasad pomalo nestaju s otočne političke scene, dok je Josip Bašić svom programu u Domovinskom pokretu kao novoj političkoj snazi Vira dao vjetar u leđa dvama osvojenim mandatima.

REZULTATI ZA NAČELNIKA VIRA

1. Marino Radović 1138 glasova birača (49,84 posto)

2. Frane Vučetić 467 (20,45 posto)

3. Josip Bašić 282 (12,35 posto)

4. Šime Vučetić 162 (7,09 posto)

5. Vesela Vučetić 144 (6,30 posto)