Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Skulptura Frana Kršinića u Karlovcu

'Prvi koraci' ponovno u Vrbanićevom perivoju

Skulptura Prvi koraci
Foto: Zelenilo Karlovac
Konzervatorsko-restauratorske radove na skulpturi financirao je Grad Karlovac i izvođeni su od lipnja do prosinca 2017. godine

Skulptura pod nazivom Prvi koraci koja je donedavno krasila zelenu površinu ispred karlovačke srednje Ekonomsko - turističke škole, vraćena je na svoje prvobitno mjesto, u Vrbanićev perivoj.

Atletska staza u Karlovcu Karlovac Otvorena novouređena atletska staza na Foginovom kupalištu

- Skulptura je nastala 60-ih godina 20. stoljeća i rad je hrvatskog akademskog kipara Frana Kršinića koji je u to vrijeme imao fazu radova na temu majke. Skulpturu je grad Karlovac otkupio 1968. godine iz Fonda 13. srpanj nakon što je godinu ranije bila izložena u Koranskom parku skulptura u Vrbanićevom perivoju u Karlovcu. Ubrzo je političkom odlukom premještena na današnju lokaciju ispred Ekonomske škole - pojasnila je Tatjana Horvatić, dipl. pov. umjetnosti, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu baštinu Ministarstva kulture. Skulptura je tijekom Domovinskog rata oštećena, a oštećenja su uzrokovala dodatnu koroziju i destabilizaciju.

Konzervatorsko-restauratorske radove na skulpturi financirao je Grad Karlovac i izvođeni su od lipnja do prosinca 2017. godine. Radove je izvela tvrtka Ginis d.o.o. iz Zagreba i Antonio Šerbetić. 

- Tijekom priprema za konzervatorsko-restauratorske radove utvrđeno je da je postavljanje skulpture na njezino izvorno mjesto u Vrbanićev perivoj najispravnije rješenje za primjerenu prezentaciju djela i sagledavanje njegovih karakteristika u simboličnom i prostornom smislu. Također, skulptura je bitan dio identiteta perivoja i ispravan put njegove obnove i revitalizacije - smatra Tatjana Horvatić.

vodomjer Veliki interes Karlovac osigurao 880.000 kuna za sufinanciranje ugradnje mjernih uređaja