Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
turistički rekordi

Prvi put županiju je posjetilo više od 100.000 turista, većina su strani

Turizam
Foto: Zagrebačka županija
Zagrebačku županiju najviše posjećuju gosti iz njemačke, a porastao je broj turista iz azijskih zemalja

Zagrebačka je županija, čini se, sve popularnije turističko odredište. Prošle godine posjetila su je 122.922 turista, što je 41 posto više u odnosu na 2017. godinu (87.139). Za 33 posto porastao je i broj noćenja, i to sa 154.345 na 204.818. Većina posjetitelja bili su inozemni gosti, njih 93.279.

– Otkad mjerimo turističke pokazatelje ovo je prvi put da su dolasci dosegli šesteroznamenkastu brojku – istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić izrazivši pritom zadovoljstvo jer nije riječ samo o sezonskim dolascima, već kontinuiranom priljevu gostiju.

Milivoj Medven iz tvrtke MM mesna industrija 'Ne želimo prodavati ništa što ne jedemo i sami u svojoj kući i na svome stolu'

Zagrebačku su županiju tradicionalno najviše posjećivali turisti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Srbije te Poljske, a zabilježen je i značajan porast broja turista iz Kine, Hong Konga, Tajvana i ostalih azijskih zemalja. Po broju turista prednjači Velika Gorica, a slijede Sveta Nedelja i Jastrebarsko. U Zagrebačkoj županiji očekuje se kontinuirani porast broja turista jer je u tijeku provedba tri projekta EU koja će bitno obogatiti turističku ponudu u idućem razdoblju. Tako bi izgradnja “Posjetiteljskog centra Sošice” trebala unaprijediti sustav posjećivanja u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje, a projekt In cultura veritas razviti turizam kulturne baštine i vinskih cesta. U planu je i gradnja biciklističkog autoputa dužine 115 kilometara u sklopu projekta Greenway. 

preko 15 automobila koji svaki vrijedi više od 200.000 eura 'Ovogodišnji Rally Show bit će najspektakularniji do sada' Aleja poduzetnika Sveta Nedelja Prvi grad koji je dobio "Aleju poduzetnika"