Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Održana online konferencija „Inovacijama do regionalnog razvoja“

Prvi u Hrvatskoj donijeli su plan upravljanja obalnim područjem

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Ukupna vrijednost projekta je 1,3 milijuna eura

U Razvojnoj agenciji Šibensko-kninske županije održano je online događanje u sklopu europskog projekta SHIPmEnTT na kojem je sudjelovao i župan Goran Pauk. Projekt „SHIPmEnTT - Jačanje procesa zaštite intelektualnog vlasništva i transfera tehnologije u sektoru zelene mobilnosti na moru“, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije provodi u partnerstvu s 21 organizacijom iz javnog i privatnog sektora iz osam zemalja jadransko-jonskog područja. 

VELIKI USPJEH U Šibeniku završeni kapitalni projekti: Otvoren Trokut i izgrađena podzemna garaža u središtu grada

Iz sredstava EU 

Ukupna vrijednost projekta je 1,3 milijuna eura, a financira se novcem iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) u okviru europskog programa transnacionalne suradnje ADRION, rekli su u Šibensko-kninskoj županiji.

– Cilj je potaknuti procese inoviranja i korištenja zelenih tehnologija u sektorima plavog rasta. Tijekom protekle tri godine održano je niz edukacija, B2B susreta i informativnih događanja u svim zemljama projektnih partnera te su izrađeni kvalitetni alati u svrhu pružanja podrške i poticanja suradnje poduzetnika i potpornih institucija na području zaštite intelektualnog vlasništva i transfera tehnologije – istaknuli su u Šibensko-kninskoj županiji.

Za Jasku je to povijesni trenutak jer će postati vrlo važna turistička destinacija TURISTIČKA DESTINACIJA KulTura je postavila Jastrebarsko i Črnomelj na vrlo važne turističke rute

– Obalni dio Hrvatske, Šibensko-kninska županija, tradicionalno je okrenuta moru koje ima iznimnu važnost za gospodarski razvitak cijele regije. Prije svega želim spomenuti iznimnu važnost turizma kao najsnažnijeg sektora u regiji, zatim nautike, brodogradnje, brodopopravljačke industrije, ribarstva, marikulture, obnovljivih izvora energije itd. Naše ustanove kao što su JU Razvojna agencija, JU Priroda, AluTech provode projekte kojima se potiče i razvoj i inovativnost određenih sektora. Cilj nam je podržavati razvoj pojedinog sektora, ali u isto vrijeme paziti i na održivi razvoj, zaštitu okoliša odnosno na naše prirodne resurse i kulturno-povijesnu baštinu – kazao je župan Pauk naglasivši da Županija provodi niz projekata turističke valorizacije i očuvanja kulturno-povijesnih lokaliteta i dobara koji sadržavaju inovativne elemente što znatno pridonosi razvoju turizma i privlačenju posjetitelja.

Tu su, nadalje, projekti iz područja metala i plastike, strojarstva, audiovizualnih djelatnosti, otočnih proizvoda, poljoprivrede (vina), a svake godine uz pružanje institucionalne podrške u razvoju, izdvajamo i financijska sredstva za podršku naših malih i srednjih poduzeća.

PROMOCIJE PRESELJENE NA ZOOM I FACEBOOK Virtualno predstavljanje 24 vina lokalnih sorti

Inovativniji turizam

– Šibensko-kninska županija prva je u Hrvatskoj donijela plan upravljanja obalnim područjem, dokument koji je sam po sebi svojevrsna inovacija i koji je proizišao iz međunarodnog protokola o integralnom upravljanju obalnim područjem Mediterana. Dokument, naime, sadrži čitav niz mjera i prijedloga, i to posebno za svako naselje u županiji, koje se odnose na intervencije na raznim područjima i u prostoru kako bi se ublažilo djelovanje klimatskih promjena. Donijeli smo i glavni plan turizma s akcijskim planom koji sadrži niz mjera za održiviji i inovativniji način bavljenja turizmom kao i strategiju razvoja Šibensko-kninske županije koja također stavlja naglasak na inovativni, a posebice održivi razvoj regije – kazao je župan Goran Pauk.