Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Sjećanje na heroje

PU Varaždin prije 33 godine branila je Vukovar

storyeditor/2024-09-14/130924_vukovar_2.jpg
svecana akademija

U povodu 33 godine od odlaska Posebne jedinice policije Policijske uprave Varaždin u obranu Vukovara, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnica Varaždinske županije organizirala je, u suradnji sa županijom, prigodno obilježavanja u Vukovaru, gradu koji su herojski branili do posljednjeg dana. S članovima ostalih braniteljskih udruga obišli su mjesta stradanja svojih kolega te na Memorijalnom groblju, Trpinjskoj cesti, kod spomenika na Ovčari i kod Borovo commercea odali počast poginulim, preminulim i nestalim policajcima. Njima u čast održana je i svečana akademija. Damir Makovec, predsjednik HDLSKL Varaždinske županije, rekao je da je 11. rujna 1991. na ispomoć u Vukovar upućeno 185 policajaca iz tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec.

– Od njih 185, poginuo je 21 pripadnik, pet ih je nestalo, 66 je ranjeno, a 119 prošlo strašne i nezamislive torture srpskih koncentracijskih logora – naglasio je Makovec koji je i sam prošao pakao srpskih logora.

Od lipnja do listopada 1991. u PU Vukovar upućeno je više od 1100 policijskih službenika Policijske uprave Varaždin, a smjene su se odvijale svakih 15 do 18 dana. Zadnja grupa od 185 policijskih službenika nije dočekala svoju smjenu, premda je 28. rujna 1991. iz Varaždina bilo upućeno 192 policijskih službenika koji nisu uspjeli ući u Vukovar. Zasebnoj postrojbi Policijske uprave Varaždin 2011. dodijeljeno odlikovanje "Red kneza Domagoja s ogrlicom".

Rekavši kako mu je velika čast sudjelovati na obilježavanju 33. obljetnice dolaska policajaca PU Varaždin u obranu Vukovara, župan Anđelko Stričak osvrnuo se na sporazum o suradnji koji su Varaždinska i Vukovarsko-srijemska županija potpisale prije 28 godina.

– Živimo u izazovnim vremenima, smatram da je potrebno surađivati i razgovarati. Upravo zbog toga nastavljamo suradnju koja je započela 1996. Nakon 2000. godine ona je malo stala, ali vjerujem da danas postoji volja za nastavkom u svim područjima – gospodarstvu, obrazovanju, turizmu. Svega toga ne bi bilo da nije bilo naših hrabrih policajaca i njihove ogromne žrtve koju su podnijeli u obrani Vukovara – rekao je župan. 

varaždinska županija Počela je nastava za 18.668 osnovacai srednjoškolaca u županiji storyeditor/2024-09-07/svecana_sjednica_arboretum_opeka_2024____1_.JPG Učinili ste ogromne napore da županija bude ugodnija za život, kazao je Plenković Varaždinska županija postala "Županija – prijatelj djece" storyeditor/2024-09-07/svecana_sjednica_arboretum_opeka_2024____2_.JPG Županijske nagrade Petri Horvat posthumno nagrada za životno djelo