Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Zahvaljujući brojnim infrastrukturnim projektima tijekom 2020. Podstrana će biti pravo gradilište

Radi se na proširenju groblja, gradnji reciklažnog dvorišta, čekaju se dozvole za novu osnovnu školu

1/2
Foto: Općina Podstrana
Na groblju Ban počela je gradnja novih 248 grobnica, a radovi će biti gotovi do ožujka 2020.; gradnjom nove osnovne škole osigurat će se jednosmjenska nastava u obje škole u Podstrani

Među brojnim infrastrukturnim projektima na području općine Podstrana, mještane osobito raduje gradnja nove osnovne škole u Svetom Martinu, ali i proširenje groblja Ban, čija je gradnja započela u listopadu ove godine.

Izvrsni turistički rezultati Podstrana bilježi turistički rast: 4 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja

– Nakon dugo vremena počela je gradnja novih 248 grobnica, od kojih je 168 šestoležajnih i 80 troležajnih. Gradnja će biti dovršena do kraja 2020. godine, a uključuje i izgradnju parkirališta, staza i stepeništa, postavljanje javne rasvjete i hortikulturno uređenje, sve to na površini od 7001 četvornog metra – kaže načelnik Podstrane Mladen Bartulović.

Brojni projekti

Za novu osnovnu školu u Svetom Martinu iza općinske zgrade dobivena je pravomoćna lokacijska dozvola, a prethodno je ishođena i pravomoćna lokacijska dozvola za pristupnu cestu do nje.

ECOMAP Podstrana će dobiti 4,5 milijuna kuna za separator i pročistač lučice Strožanac

– Slijedi nam paralelan rad na ishođenju građevinske dozvole za školu i pristupnu prometnicu, za što je Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša već pokrenuo odgovarajuće postupke – govori Bartulović.

Nova osnovna škola kapacitirana je za 500 učenika, a obuhvaća i gradnju sportske dvorane i parkirališta. Njezinom gradnjom osigurat će se jednosmjenska nastava u obje škole u Podstrani. Projektnu dokumentaciju u cijelosti financira Općina Podstrana, kao i rješavanje imovinskopravnih odnosa.

Predstavljen projekt gradnje reciklažnog dvorišta Podstrana gradi reciklažno dvorište Perun vrijedno 7,6 mil. kn, a 4,2 milijuna plaća EU

Među ostalim projektima, jedan od važnijih je gradnja reciklažnog dvorišta na prostoru bivšeg kamenoloma Perun, koja je počela u srpnju 2019. i bit će dovršena do konca ožujka 2020. godine. Projekt sufinancira Fond za energetiku i zaštitu okoliša iz europskog Kohezijskog fonda s 4,200.000 kuna, a ukupna vrijednost izgradnje iznosi 7,077.000 kuna.

Što se tiče poboljšanja vodoopskrbne infrastrukture i sustava odvodnje, Općina Podstrana, kao sudionik Aglomeracije Split – Solin, na svojem će području realizirati tehnički i financijski zahtjevne projekte: gradnju novih i rekonstrukciju postojećih crpnih stanica, gradnju vodosprema, rekonstrukciju i gradnju novih vodovodnih mreža te fekalne kanalizacije, ukupne vrijednosti od oko 55 milijuna kuna.

Nakon dovršetka uređenja obalnog područja od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac u sljedećoj godini počinje gradnja nove dionice obale od sportske lučice Strožanac do hotela Le Meridien Lav, s projektom gradnje fekalne kanalizacije za to područje, čime će se riješiti veliki problem stanovnika na tom području.

Ministarstvo državne imovine Podstrani darovalo ex 'Vinkovačko odmaralište' Bartulović: Podstrana raste i razvija se, gradit ćemo javne i društvene sadržaje

Rekonstrukcija raskrižja s D8

– Radit ćemo i dalje na rekonstrukciji raskrižja s D8, poboljšanju energetske mreže, gradnji sportskog centra Miljevac... Svaki od tih projekata korak je naprijed u poboljšanju kvalitete življenja i svaki je važan – poručuje načelnik Podstrane Mladen Bartulović.