Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
PLETERNICA

Radovi na aglomeraciji u punom jeku, izvedeno 10 km kanalizacijske mreže

Foto: Grad Pleternica
Realizira se financijski najveći projekt na pleterničkom području vrijedan 130 mil. kuna

Živo je u naseljima pleterničkog područja ovoga ljeta. Velik broj strojeva, ljudi i opreme u službi je postavljanja sustava odvodnje vrijednog više od 130 milijuna kuna.

Trenutačno se radi na pet od ukupno sedam faza projekta pa se tako izvode radovi na području Kuzmice, Srednjeg Sela, Viškovaca, Blacka, Sulkovaca, Bzenice te Trapara i Novoselaca.

JEDAN DIO “POKRIO” PROJEKT, DRUGI PLATILA ŽUPANIJSKA UPRAVA ZA CESTE Pri kraju sanacija kolnika ceste u Volavju kod Jaske

Sustav ima 40 kilometara

– Sjećajući se svih problema u proteklih 10 godina koje smo imali dok smo rješavali problematiku za ovaj projekt, ponekad mi je teško i samoj povjerovati da smo došli u fazu izvođenja radova. Na sreću svih stanovnika obuhvaćenih naselja, radovi na ovom velikom projektu od vitalne važnosti su stvarni i, prema informacijama koje imam, idu dobrom dinamikom – rekla je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Ono što svakako vrijedi napomenuti jest činjenica da je riječ o financijski najvećem pleterničkom projektu koji se s čak 70 posto sredstava sufinancira iz fondova Europske unije te s 26 posto sredstvima Republike Hrvatske, dok se ostatak od četiri posto financira iz gradskog proračuna.

– Bez sredstava EU i naših nacionalnih sredstava ovaj projekt nikada ne bi mogao biti realiziran. U vrijeme kada je projekt započet Pleternica je imala proračun u visini 6 milijuna kuna, danas je on oko 20 milijuna, a vrijednost projekta je 130 milijuna kuna. Na našu sreću uspjeli smo taj strateški projekt financirati putem EU te ga na takav način realizirati, jer sami nikako ne bismo mogli, čak ni kreditom – istaknula je Jozić.

GRAĐANI ZAMOLJENI ZA STRPLJENJE Napreduju radovi na Aglomeraciji

Dužina sustava koji će se ugraditi nešto je više od 40 kilometara, a radovi se nadovezuju na gradnju pročistača otpadnih voda koji će se graditi na lokaciji Bubanovke (Bubanova mosta u Pleternici). Planirano vrijeme trajanja radova je 24 mjeseca, do kada bi trebali biti završeni i radovi na gradnji pročistača otpadnih voda na rijeci Orljavi.

O važnosti gradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za pleterničko područje najbolje govori podatak da u ovom trenutku sustav kanalizacije imaju samo stanovnici naselja Pleternica, Resnik, Svilna i Buk.

Sada će mogućnost priključenja na sustav kanalizacije imati oko 90 posto kućanstava, odnosno još 4696 stanovnika. Realizacija projekta važna je i u smislu zaštite okoliša.

Još jedan sustav

– Moji sugrađani uistinu se vesele ovom projektu. I sama živim u naselju koje nema sustav kanalizacije. Na realizaciju projekta čekali smo punih deset godina, bilo je puno problema i opstrukcija u njegovoj provedbi, ali ja sam osoba koja uvijek gleda naprijed i ne bih se vraćala u razdoblje iza nas. Važno je da ćemo sada konačno imati izgrađen sustav kanalizacije – istaknula je gradonačelnica.

UREĐENA JEDNA OD NEKAD NAJZAPUŠTENIJIH ULICA Ulica kardinala Stepinca dobila uporabnu dozvolu

Uz ovaj sustav aglomeracije, Pleternica ima još jedan, koji obuhvaća naselja Zagrađe, Bučje i Brodski Drenovac, koji je zbog terena projektiran i izvodit će se odvojeno. I taj sustav uskoro kreće u izgradnju, jer su odobrena početna dva milijuna kuna za izvođenje radova, a upravo je u tijeku nabava za njihovo izvođenje i u početnoj fazi oni kreću iz Brodskog Drenovca.