Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
dubrovačko-neretvanska županija

Radovi na luci Polačište u Korčuli teku predviđenim planom

Riječ je o investiciji Županijske lučke uprave Korčula vrijednoj više od 25 milijuna eura sufinanciranoj sredstvima Europske unije i državnog proračuna
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Župan Nikola Dobroslavić s potpredsjednikom Vlade Brankom Bačićem obišao radove na najvećem lučkom infrastrukturnom zahvatu u povijesti otoka Korčule

Župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo zajedno s potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske Brankom Bačićem, ministrom financija Markom Primorcem i državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipom Bilaverom obišli su radove na gradnji Nove luke Korčula – luke Polačište koja je najveći lučki infrastrukturni objekt u povijesti otoka Korčule.

Vrijednost 25 mil. eura

Riječ je o investiciji Županijske lučke uprave Korčula vrijednoj više od 25 milijuna eura sufinanciranoj sredstvima Europske unije i državnog proračuna.

– Trenutačno je u tijeku izvođenje radova na izradi AB pilota, podmorski iskop u čvrstoj stijeni i izrada predgotovljenih obalnih zidova. Rok za izvođenje radova je ukupno 30 mjeseci, a završetak očekujemo do kraja sljedeće godine – rekao je ovom prigodom ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić.

Gradonačelnica Grada Korčule Nika Silić Maroević istaknula je kako vjeruje da će projekt luke Polačište pozitivno utjecati na prometnu situaciju na području samog grada.
Župan Nikola Dobroslavić naglasio je važnost svih ulaganja u lučku infrastrukturu u županiji, kao i potporu Vlade Republike Hrvatske u realizaciji svih ostalih infrastrukturnih projekata.

– Imamo građevinsku dozvolu za luku Perna u Općini Orebić i taj projekt ćemo prijaviti na natječaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ove jeseni pokrenut će se i natječaj za odabir izvođača radova za zaobilaznicu Orebića. I to će biti jedan cjelokupni sustav za područje i Korčule i Orebića – kazao je župan Dobroslavić.

Državni tajnik Josip Bilaver rekao je kako je i luka Polačište dio svojevrsne renesanse na hrvatskoj obali.

– Dubrovačko-neretvanska županija jedna je od najuspješnijih po pitanju lučkih projekata i povlačenja europskih sredstava – naglasio je državni tajnik Bilaver.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić istaknuo je važnost svih projekata na otocima.

Luka Perna

– Za Korčulu je ključna izgradnja dvije luke: Pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci na zapadnom kraju, i ovdje na istočnom dijelu otoka, luke Polačište. Radovi ovdje dobro napreduju i vjerujemo da će sve biti u roku. Vjerujem da će već krajem ove godine krenuti i radovi na luci Perna i zaobilaznici Orebića koja je praktički prva faza buduće brze ceste od Pelješkog mosta do Perne – rekao je potpredsjednik Vlade Branko Bačić.

Inače, luka Polačište imat će 550 metara operativne obale, četiri ukrcajno-iskrcajne rampe, čekališno-parkirališne površine za više od 250 automobila, zgradu lučkog terminala i pomoćne objekte za prodaju putničkih karata. Provedbom projekta povećat će se kapacitet odvijanja pomorskog prometa, a u novoj luci Polačište bit će moguć pristanak plovila po svim vremenskim uvjetima. Njezinim završetkom planirano je izmještanje pomorskih linija koje danas prometuju u lukama Dominče i Korčula u luku Polačište.

Sukladno zamolbama Grada Ploča i Općine Konavle, žurnim postupkom sazvana je 15. sjednica Županijske skupštine Ustupljena prava građenja za potrebe vrtića u Općini Konavle i Gradu Ploče Zbog povećanog broja zahtjeva šire se dva vrtića – smještaj će imati sva djeca Dubrovačko-neretvanska županija REBALANS PRORAČUNA Županijski proračun povećan za 6,8 milijuna eura Potpisivanje ugovora za Metković dubrovačko-neretvanska županija Potpisan ugovor o gradnji spojne ceste od Vida do Novih Sela