Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Rezidencijalna Villa Lanterna ima popunjenost od lipnja do kraja rujna području

Rezervacije se zasad ne otkazuju, pripremaju se plažni barovi i terase

1/2
Foto: Općina Vir
Imali smo svega jednu otkazanu rezervaciju, odnosno promjenu datuma. Par iz Njemačke trebao se vjenčati na Lanterni u lipnju, ali su pomjerili datum za lipanj 2021.

Kako god se globalno ili lokalno rasplela kriza uzrokovana koronavirusom, sasvim je jasno da u većem ili manjem obimu neće biti destinacije u Hrvatskoj koja će izbjeći izravnu pogođenost i pad turističkog prometa.

djelo ive vučetića blažovog U Ulici Put Nacelja pronađena najstarija boća

Još se čeka rasplet

Možda ovoga ljeta na Viru nećemo gledati prepune plaže i uobičajene ljetne gužve, ali to ne znači da gostiju neće biti. Tako je u Austriji zasad zabilježeno svega 13 posto otkaza rezervacija za ljetovanje u Hrvatskoj, što odgovara podacima Turističke agencije Vir turizam koja bilježi ukupni pad poslovanja od 14 posto u odnosu na lanjsku sezonu, izvijestili su nas iz virske lokalne uprave.

– Agencijski promet nam je od prvog dana siječnja do 20. travnja ove godine manji za približno 14 posto nego lanjski u istom periodu, ali nema otkazivanja rezervacija. Ljudi još uvijek čekaju što će se događati, s nadom da će ipak moći na ljetovanje. Imali smo svega jednu otkazanu rezervaciju, odnosno promjenu datuma. Par iz Njemačke trebao se vjenčati na Lanterni u lipnju, ali su radije pomjerili datum vjenčanja za lipanj 2021. godine – kaže za Virski list voditelj Turističke agencije Vir turizam Mate Čulina.

Foto: Općina Vir

Zadarska tvrtka Prudens predstavila novi model lutaka u nošnji Lutke u ženskoj virskoj nošnji među jedinstvenim hrvatskim suvenirima

– Villa Lanterna je popunjena od lipnja do kraja rujna i osim spomenutog para koji se trebao vjenčati, nije otkazana nijedna rezervacija. Ako pandemijske okolnosti i dalje budu stabilne te se uspostavi koridor za turiste kako se najavljuje, vjerujem da ćemo zadržati punu razinu popunjenosti u našem reprezentativnom objektu – dodaje voditelj Čulina za lokalni list.

Uz propisane mjere opreza

Rezidencijalna Villa Lanterna ima tako punu popunjenost tijekom ljetnih mjeseci, ali se čeka što će biti od turističke sezone i uspostave turističkog koridora.Isto očekuje i direktorica destinacijske kompanije Vir turizam Kristina Perić, pa se pomalo uređuju plažni barovi i terasa restorana Kotarina, koji bi u novim okolnostima trebali početi s radom 11. svibnja u trećoj fazi planiranih mjera za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti.

– Uz sve propisane mjere opreza i zdravstvene zaštite, krenuli smo s uređenjem naših ugostiteljskih objekata i terasa kako bismo njihovo otvaranje dočekali spremni. U tom smislu pripremamo turističku sezonu onoliko koliko je to moguće u ovom trenutku – poručuje direktorica Perić.

Priča o Viru izaći će u češkim turističkim medijima     

U lipnju će otok Vir biti predstavljen u najprestižnijim češkim turističkim medijima, a priču radi Amara Zemplinerova, dugogodišnja urednica i izdavač licenciranog češkog magazina Travel Trade Gazette.

– Izdavač sam lista B2B koja se distribuira svim putničkim agencijama i drugim turističkim subjektima u Češkoj. Također uređujem Travel Digest lifestyle magazin za putnike. O Viru sam čula puno lijepih stvari, pa bih ga voljela našoj čitalačkoj i turističkoj publici pobliže predstaviti. U lipnju distribuiramo novi broj Travel Digesta. Priča o Viru bit će objavljena i u Travel Trade Gazette magazinu – kaže Zemplinerova.

Pomoć za poboljšanje uvjeta u kojima rade zadarski liječnici Općina Vir donirala 50.000 kn OB-u Zadar za borbu protiv COVID-19

Česi su peto emitivno turističko tržište na Viru, nakon Slovenaca, Nijemaca, Mađara i Slovaka, ili korak ispred Austrijanaca, Bosanaca i Hercegovaca te Poljaka, a sve su to tržišta koja bi izravno mogla biti uključena u eventualni turistički koridor.