Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Održan tradicionalni adventski lignjolov

Ribolovni prvak s ocem odnio pobjedu na 5. virskom lignjolovu

Vir
Foto: Vir
Otvoreni kup Vira u lignjolovu organiziralo je Športsko ribolovno društvo Vir uz sudjelovanje deset momčadi u lignjolovu iz barke i pet s obale, odnosno trideset lignjolovaca koji su ukupno uhvatili 8825 grama

Kako god počeo tradicionalni Otvoreni kup Vira u lignjolovu – kiši, buri, jugu, suncu – završi uvijek isto: pjesmom, glazbom, večerom i veselim druženjem u Konobi kod Spavalice. Peto izdanje adventskog lignjolova početkom prosinca tako se nije razlikovalo od svih dosadašnjih izdanja i druženja virskih i zadarskih lignjolovaca, ali su imena pobjednika u lignjolovu iz barke ovog puta bila nova. S ulovom od 1410 grama liganja pobijedili su otac i sin iz Zadra, Josip i Lovre Milin. Nošeni jugom, svojim su brodom za dvadesetak minuta iz Dikla doplovili do otoka, zauzeli poziciju kod Virskog braka i nakon mjerenja ulova došli do prve pobjede na adventskom virskom lignjolovu, izvijestili su iz virske lokalne uprave.

Od 3. do 10. prosinca Virski darivatelji krvi prikupljaju pomoć za potrebite

– Ovo nam je prvo sudjelovanje na lignjolovu na Viru, pa je osjećaj lijep nakon pobjede. Ponosni smo – kaže Josip za Virski list, a njegov sin Lovre član je slavnog zadarskog Zubaca i svjetski U-21 prvak u ribolovu štapom iz brodice, pa je on u obitelji zadužen za lov svega drugoga. Lignje mu nisu specijalnost, ali očito nisu ni slabost.

– Imali smo dobar ritam na početku lignjolova, no poslije je bilo zatišje. Ipak je i takav ulov bio dovoljan za pobjedu – govori Lovre za Virski list. Iza Zadrana ostali su, kako navode s Vira, Zlatko Janči i Leo Plecić iz Vira s ulovom 1339 grama, dok su treći u kategoriji lignjolova iz barke bili Virani Robert Liverić i Igor Marić s ulovom od 933 grama.

– Liverić je ujedno uhvatio i najveći primjerak natjecanja, lignju od 386 grama, za što je nagrađen pozamašnom čokoladom. U kategoriji lignjolovaca s obale trijumfirala su dva iskusna otočna ribolovca, Ivan Viro i Branko Malekin s ulovom tri lignje ukupne težine 672 grama.Cijelo su natjecanje, po prilici tri i pol sata, proveli na nogama na poziciji kod Bobovika. Drugi u poretku lignjolovaca s obale bili su Boris Blažević i Marko Tadić s ulovom od 569 grama, dok su treće mjesto zauzele Senka Polovina i Ana Gardijan s ulovom tri sipe težine 354 grama. U ovoj je kategoriji pored liganja također bio dopušten ulov sipe, što nije pomoglo Saši Galušiću i Robertu Šoši koji nisu uhvatili ništa, ali su doma, za iskazano strpljenje i vještinu, otišli s bocom vina kao fair play trofejom. Najuspješnije kod žena, ujedno i jedina ženska ekipa na adventskom lignjolovu iz barke, bile su Nina Šoštar i Iva Čepić koje su uhvatile šest liganja ukupne težine 544 grama, istaknuli su s Vira.

– Imale smo veći težinski ulov nego prošle godine – pohvalila se za Virski list Šoštar, pa su Nina i Iva nagrađene bocom sponzorskog vina.

Najuspješnija sezona mladih virskih ribolovaca Za virske udičare ovo je bila godina berbe medalja

Otvoreni kup Vira u lignjolovu organiziralo je Športsko ribolovno društvo Vir uz sudjelovanje deset momčadi u lignjolovu iz barke i pet s obale, odnosno trideset lignjolovaca koji su ukupno uhvatili 8825 grama.

Sponzori natjecanja bili su Petravić prijevoz, Iločki podrumi, Konoba kod Spavalice i Kotulica, glavni sudac i mjeritelj ulova bio je Boris Bulić s aasistentom Živkom Silavskim, dok su za roštiljanje lignji bili zaduženi Branimir Čepić i Sebastijan Bajčić, zaključili su s Vira.

POREDAK

IZ BARKE: 1. Josip Milin, Lovre Milin (12 liganja, težina 1.410 grama). 2. Zlatko Janči, Leo Plecić (9 lignji, 1.339 grama). 3. Igor Marić, Robert Liverić (4 lignje, 933 grama). 4. Damir Varzić, Damir Mišić (6 liganja, 843 grama). 5. Brane Čepić, Marcus Hofmann (5 liganja, 566 grama), 6. Nina Šoštar, Iva Čepić (6 liganja, 544 grama). 7. Zdravko Horovski, Ivo Martinović (5 liganja, 540 grama). 8. Sebastijan Bajčić, Iva Bajčić (3 lignje, 520 grama). 9. Slavko Grgić, Božo Korajac (3 lignje, 339 grama). 10. Branko Dabičić, Šime Dabičić (1 lignja, 116 grama).

S OBALE: 1. Ivan Viro, Branko Malekin (3 lignje, 672 grama). 2. Boris Blažević, Marko Tadić (4 lignje, 569 grama). 3. Senka Polovina, Ana Gardijan (3 lignje, 354 grama). 4. Luka Periša, Tomislav Periša (1 lignja, 80 grama). 5. Saša Galušić, Robert Šoše (bez ulova).