Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
DVORAC S PARKOM U TRENKOVU

Riznica i prirodna oaza u kojoj se slavi nasljeđe baruna Trenka

Foto: Požeško-slavonska županija
Obnovljeni kompleks postat će posjetiteljski centar posvećen barunu Trenku

Požeško-slavonska županija započela je provedbu 4,5 milijuna kuna vrijednog projekta “Trenkov dvorac – dokumentacija”, koji se s 85 posto sredstava sufinancira iz EU fondova.

Započela provedba projekta uspostave Regionalnog centra kompetentnosti Najsuvremenija znanja u području poljoprivrede uz više praktičnog rada

Dvorac i park u Trenkovu od 1702. do 1945. bili su u vlasništvu više grofova, baruna i poznatih obitelji političkog i društvenog života, ali i Kraljevske komore. Najpoznatiji vlasnik tog imanja je barun Franjo Trenk, iznimno zanimljiva ličnost hrvatske i europske povijesti, istaknuti vojskovođa koji je živio od 1711. do 1749. godine.

– Obnovljeni kompleks postat će posjetiteljski centar posvećen barunu Trenku i nova kulturno-turistička destinacija Slavonije. U njemu će se objedinjavati kulturne, turističke, prirodne, materijalne i nematerijalne znamenitosti te baština bogatih povijesnih zbivanja i prilika ovog kraja i Trenkova života – kazala je ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat.

Županija je preklani kupila dvorac u Trenkovu za 220 tisuća eura s namjerom da ga sredstvima iz EU fondova obnovi u turističke svrhe. Kako je istaknuto, dvorac s parkom koji ga okružuje predstavlja riznicu obiteljskih memorija i prirodnu oazu u kojoj se slavi nasljeđe baruna Trenka u Slavoniji.

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA Za projekte vrijedne 34 milijuna kuna potpore 17 milijuna

Izradom projektno-tehničke i muzeološke dokumentacije ostvarit će se preduvjeti za obnovu kompleksa, a nove funkcije dvorca bit će zalog dugoročne i cjelovite održivosti tog zaštićenog kulturnog dobra.