Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Godina dana mandata župana Božidara Longina

Imamo više od 54.000 zaposlenih, najviše od osnutka županije

Župan Božidar Longin
1/3
Foto: Zadarska županija
Imao sam vatreno krštenje, u prvoj nas je godini mandata pogodilo nekoliko elementarnih nepogoda – od poplave i požara do mraza i suše, istaknuo je Longin

Otkad je prije godinu dana preuzeo dužnost župana Zadarske županije, Božidar Longin je u svoju novu misiju krenuo poprilično ambiciozno. O njegovoj prvoj godini na mjestu župana i najvažnijim projektima razgovarali smo u Domu Zadarske županije.

Gospodine Longin, kako biste ocijenili prvu godinu mandata?

Iza nas je zahtjevna godina. Kao župan imao sam ‘vatreno krštenje’ jer nas je u prvoj godini mandata pogodilo više elementarnih nepogoda – od poplave i požara do mraza i suše. Pokazali smo da znamo upravljati u kriznim situacijama, a uz pomoć Vlade saniran je najveći dio šteta. Ostaju nam još dva mosta u gradu Ninu, a njihova će sanacija početi do ljeta. Unatoč svim problemima pokrenuli smo puno novih projekata, a neke smo priveli kraju. Primjerice, dva iznimno važna projekta za Zadarsku županiju pred samim su završetkom – Nova luka Zadar u Gaženici te Poliklinika Opće bolnice Zadar.

Osmi kolegij župana Osmi kolegij župana Proračun Zadarske županije i dalje stabilan, lani bio oko 230 milijuna kuna

Koliko će ta dva projekta pridonijeti razvoju županije?

Nova će Poliklinika učvrstiti status zadarskog javnog zdravstva i bolnice kao snažnog regionalnog zdravstvenog centra. Sa zgradom putničkog terminala Luke Gaženica neće profitirati samo turizam, već i brojne druge grane gospodarstva naše županije poput poljoprivrede, raznih obrta i trgovine, pogotovo zato što Zadar postaje polazna luka za kruzere. Nova luka Zadar već je međunarodno prepoznata jer je na najvećem gospodarskom forumu azijskog kontinenta “Boao for Asia” službeno uvrštena na kartu Pomorskog puta svile. Tijekom ove godine očekujemo početak radova na novome Centru za gospodarenje otpadom vrijednom 380 milijuna kuna, što je također jedan od ključnih razvojnih projekata za županiju.

U posljednje vrijeme Županija dosta ulaže u infrastrukturu. Kakvi su planovi na otocima?

Slijede nam veliki infrastrukturni zahvati na izgradnji ribarskih luka u Gaženici, Kalima i Biogradu te na novoj trajektnoj luci u Tkonu, a sve je financirano iz EU fondova. Imamo i vrlo ambiciozne planove u zdravstvu, poput projekta dnevnih bolnica, čija je procijenjena vrijednost 32 milijuna kuna. Želimo ravnomjeran razvoj županije te na razvoju infrastrukture odlično surađujemo i s jedinicama lokalne samouprave. Posebno ističem važnost izgradnje odvodnje i vodovoda u našim gradovima i općinama. Već je potpisan 400 milijuna kuna vrijedan ugovor za aglomeraciju koja će povezati grad Nin te općine Privlaku, Vrsi i Vir. U završnoj su fazi još tri velika projekta: biogradska aglomeracija, aglomeracija Bibinje – Sukošan i aglomeracija Preko – Kali. Konstantno radimo i na razvoju poduzetničke infrastrukture. U partnerstvu s Gradom Zadrom počeli smo projekt izrade Masterplana funkcionalne regije sjeverna Dalmacija za koji su nepovratna sredstva osigurana operativnim programom Konkurentnost i kohezija. Bit će to temeljni strateški dokument dugoročnog razvoja prometa kojim želimo povezati zračni, pomorski, cestovni i željeznički promet u našoj županiji.

Opća bolnica Zadar Objavljeno financijsko izvješće županijskog medicinskog sektora Opća bolnica Zadar 2017. godinu završila s dva milijuna kuna plusa

Nedavno je Županija raspisala javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Na koje još poticaje građani i poduzetnici mogu računati od Županije?

Nova ulaganja i otvaranje radnih mjesta potičemo poduzetničkim kreditima sa subvencioniranom kamatom, jačanjem poduzetničke infrastrukture poticanjem razvoja poduzetničkih zona, pomaganjem inovatorima, udrugama i zadrugama, poticanjem udruživanja u klastere, pružanjem pomoći očuvanju starih i tradicijskih obrta, sudjelovanjem u organizaciji sajmova i manifestacija koje imaju gospodarski karakter, pomaganjem poduzetnicima na početku rada, sufinanciranjem stručnog osposobljavanja poduzetnika te kroz pomoć mladim poduzetnicima i ženama poduzetnicama. Od ove se godine Županija uključila u realizaciju Programa kreditiranja označavanja kvalitete obiteljskog smještaja “Welcome”. Privatnim iznajmljivačima Županija će subvencionirati kamate na kredite. Krajnja kamata za korisnike kredita na otocima i u ruralnim krajevima je 0 %, a za ostala područja je 1 %. Financijski pomažemo i opremanje poljoprivrednih gospodarstava.

Poznati ste ljubitelj sporta i pobornik zdravog života. Jeste li zbog toga inzistirali da se opet pokrenu sportske lige srednjih škola Zadarske županije?

Ovo je jedan od važnijih projekata za koji smo osigurali sredstva u proračunu, jer smatram da je školski sport važan za zdrav razvoj učenika. Kao župan i nositelj školstva na prostoru županije dat ću sve od sebe da potaknem sport i da se mladi sportaši profiliraju kroz ova prvenstva. Veseli me što se prvi rezultati već vide, jer su košarkaši Gimnazije Franje Petrića prvaci Hrvatske.

Božidar Longin u Kini Daleki istok Longin: Izravni letovi između 
Zadra i Kine bili bi dobri za županiju, ali i za kineske turiste

U kojem bi smjeru Zadarska županija trebala ići u idućem razdoblju?

Svi aktualni pokazatelji govore da je pred Zadarskom županijom novi razvojni uzlet. Potkraj travnja imali smo 2600 više zaposlenih u odnosu na isto razdoblje lani, što je povećanje od pet posto. Trenutačno imamo više od 54.000 zaposlenih, što je rekordna brojka od osnutka naše županije. Svjesni smo činjenice da potražnja za određenim zanimanjima uvelike premašuje njihovu ponudu, pa učenicima deficitarnih zanimanja potpuno pokrivamo troškove školovanja, prijevoz, smještaj i nastavne materijale. Povećali smo i naknade za novorođenčad, a nastavit ćemo stvarati preduvjete da roditelji te djece imaju posao i egzistenciju jer same rodiljne naknade nisu dovoljne. Radimo na tome da budemo županija u koju se useljava, a ne iz koje se iseljava. Optimist sam, trebamo biti složni i uz predan rad odlučno krenuti ususret novim izazovima. 

Dan Sveučilišta u Zadru obilježen Dan Sveučilišta u Zadru Longin: Županija uspješno surađuje sa Sveučilištem na brojnim projektima