Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Daleki istok

Longin: Izravni letovi između 
Zadra i Kine bili bi dobri za županiju, ali i za kineske turiste

Božidar Longin u Kini
Foto: Zadarska županija
Županija je uspostavila prijateljski odnos s jednom od najbogatijih kineskih provincija, koja svoj razvoj duguje turizmu i uslugama

Župan Zadarske županije Božidar Longin i guverner kineske provincije Hainan Shen Xiaoming u Kini su potpisali Pismo namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa. Zadarska županija tako će ostvariti prijateljski odnos s jednom od najbogatijih kineskih provincija, koja svoj razvoj najviše duguje turizmu i uslugama. Potpisivanju suradnje u kineskom gradu Boao, koji je poslovno središte provincije Hainan, nazočio je i veleposlanik RH u NR Kini Nebojša Koharović.

Longin u službenom posjetu Kini posjet Kini Luka Zadar od ove godine službeno dio Pomorskog puta svile

Najatraktivnija destinacija

– Potpisali smo dugoročnu prijateljsku suradnju s jednom iznimno zanimljivom kineskom regijom. Riječ je o provinciji koja je najveći kineski otok, ima veliko strateško značenje, a ujedno je i njihova najatraktivnija turistička destinacija. Razgovarali smo o suradnji na području turizma, gospodarstva, kulture i obrazovanja. Guvernera smo pozvali u posjet Zadarskoj županiji i on je sa zadovoljstvom prihvatio naš poziv – rekao je župan Božidar Longin.

Pokrajina Hainan najjužnija je provincija NR Kine, a ujedno i najveći kineski otok. Ima oko devet milijuna stanovnika, a 1988. otok Hainan postao je 30. pokrajina Kine i njegova najveća gospodarska zona. Suradnja s Kinom otvara i mogućnost uključivanja Zadra i Zadarske županije u globalni projekt Put svile.

Razvoj teretnog prometa

– Suradnja između naših dviju zemalja može se ostvariti i razvojem teretnog prometa izgradnjom RO-RO terminala. Ne treba zaboraviti ogromno povećanje kineskih gostiju tijekom posljednjih nekoliko godina. Stoga bi uvođenje izravnih letova između Zadra i Kine bilo pozitivan efekt za cijelu županiju, a to bi kineskim gostima omogućilo i da kroz budući home port u Zadru mogu kruzerima oploviti cijeli Mediteran – dodao je župan Longin.

Sveti Filip i Jakov Sveti Filip i Jakov Igralište ‘Kod Bunara’ dobit će reflektore, gumenu podnu 
podlogu, PVC sjedalice Zadar u ponedjeljak, 16. travnja Zadarska županija obilježava 25 godina svog postojanja