Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
Zagorski srednjoškolci u edukativnom projektu

S 'pijanim naočalama' do vožnje bez promila

1/3
Foto: Krapinsko-zagorska županija
Policija na predavanjima upoznaje srednjoškolce sa zakonskim okvirom koji se odnosi na mlade vozače s opasnostima koje se kriju u prometu

U sklopu projekta "Bez promila", zagorski će srednjoškolci u studenom i prosincu kroz predavanja imati priliku naučiti kako odgovorno sudjelovati u prometu i kako alkohol utječe na vozačke sposobnosti. 

Projekt provodi Mreža udruga Zagor, u partnerstvu s Policijskom upravom Krapinsko-zagorskom, udrugom Regenerator i Krapinsko-zagorskom županijom, a usmjeren je na smanjenje broja prometnih nesreća i podizanje svijesti o stravičnim posljedicama nesreća uzrokovanih pijanstvom osoba koje sudjeluju u prometu, posebice mladih vozača, objavila je Županija.

Aplikacija Visit Zagreb nova aplikacija Otkrijte Zagorje - bajku na dlanu uz aplikaciju Visit Zagorje

Policija na predavanjima upoznaje srednjoškolce sa zakonskim okvirom koji se odnosi na mlade vozače, s opasnostima koje se kriju u prometu, utjecaju alkohola na vozačke sposobnosti. Sve to potkrjepljuje fotografijama i video materijalima o stravičnim posljedicama prometnih nesreća uzrokovanih pijenjem alkohola. 

Učenici na predavanjima koristite "pijane naočale" kako bi kroz igru dobili priliku osjetiti dezorijentiranost, nesigurnost u hodu, smanjenje mogućnosti koordinacije pokreta.

Preventivna akcija Poštujte naše znakove policijska preventivna akcija S kvizom znanja do besplatne vozačke dozvole

"Pijane naočale" prikazuju iskrivljenu percepciju vida, odnosno sliku kakvu imaju osobe u alkoholiziranom stanju, što je učenicima/cama zanimljivo i poučno.

Predavanja su u listopadu održana u Srednjoj školi Zabok, Gimnaziji Antuna Gustava Matoša Zabok i Srednjoj školi Konjščina, dok će se u ostalim srednjim školama Krapinsko-zagorske županije biti održana u studenom i prosincu.

Sadnice na dar Preventivna akcija Vozačima koji poštuju pravila na dar sadnice