Izbornik
Naslovnica Županije
55. izložba vina kontinentalne Hrvatske

Samoborski bermet županijski je šampion

ISTAKNUTO je da treba cijeniti odličja koja se na izložbama vina dobiju i ponositi se njima
Foto: Dražen Kopač

Ovih su dana testirana vina Zagrebačkih vinograda i to u sklopu 55. izložbe vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini.

Samoborski bermet, berba 2020., Vina Župančić iz Male Rakovice ukupni je šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja vina Zagrebačke županije.

Šampion u kategoriji bijelih mirnih suhih vina je graševina, berba 2022., Antuna Korenike iz Vrbovca, koja je i šampion vina iz posljednje godine berbe. Šampion u kategoriji bijelih mirnih vina s ostatkom šećera je chardonnay, berba 2022., OPG-a Jarec-Kure iz Svetog Ivana Zeline, šampion u kategoriji ružičastih i crnih mirnih vina merlot barrique, berba 2021., Darka Vranešića iz Velike Gorice, a šampion u kategoriji pjenušavih vina pjenušac Josipa, berba 2021., OPG-a Josip Rajaković iz Krašića.

Priznanja najuspješnijima uručio je Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

– Zahvaljujući ovoj najstarijoj i najpoznatijoj izložbi, proizvođači proizvode sve bolja vina, a mi potrošači u njima uživamo. Na dobitku smo i jedni i drugi – rekao je Kraljičković. Dodao je i da vinogradarski katastar pokazuje da se u posljednje četiri godine u Hrvatskoj smanjio broj vinogradara, a manje je i površina pod vinogradima. S druge strane, raste kakvoća vina.

– Zagrebačka županija uvijek je bila uz svoje vinare i ovu izložbu. Treba cijeniti odličja koja se na njoj dobiju i ponositi se njima – rekao je Kraljičković. 

NA SASTANKU je istaknuto da će naselje Banovi dvori kasnije biti u sustavu Doma za starije u Glini Radni sastanak u Glini Realizirali projekte od 1,350 milijuna eura - 33 posto iznad odobrenih sredstava UKUPNA VRIJEDNOST ugovorene usluge iznosi, kako kažu u Gradu, 1,5 milijuna eura plus PDV, a projekt se u potpunosti financira putem ESCO modela Svaka stara svjetiljka mijenja se LED svjetiljkom Uštedom energije financira se novi sustav javne rasvjete PREPOZNATA KVALITETA Domaće rajčice uvrštene su među 50 najpriznatijih proizvođača sorti cherry i cocktail u svijetu Na jezeru Kipišće održala se manifestacija posvećena Rajskim rajčicama iz Svete Nedelje Uz delicije Nekićevih dočekano ljeto na festivalu Paradajz from Paradise