Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Završena sanacija luke: Postignut iskorak u lučkoj infrastrukturi

Saniran gat i obala u Turnju za tri milijuna kuna

1/2
Foto: Zadarska županija
Također, prije nekoliko dana potpisan je gotovo 22 milijuna kuna vrijedan ugovor za projekt Privlački gaz, a župan Longin istaknuo je kako upravo Županijska lučka uprava Zadar provodi najviše infrastrukturnih lučkih projekata u Hrvatskoj

Županijska lučka uprava Zadar dovršila je sanaciju gata i operativne obale u mjesnoj luci u Turnju vrijednu tri milijuna kuna.

Tim povodom župan Božidar Longin, u pratnji načelnika općine Sv. Filip i Jakov Zorana Pelicarića, ravnatelja ŽLU-a Davora Škibole te pročelnika Konzervatorskog odjela u Zadru Igora Miletića u Turnju je razgledao novouređenu rivu koja je jedna od 108 luka koje su u nadležnosti Županijske lučke uprave.

Još tri projekta

– Sanacija je provedena uspješno i u zadanim rokovima, a svakako treba istaknuti da je plod dobre suradnje s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture koje je gotovo u potpunosti financiralo projekt.

Projekt proširenja i produbljenja Privlačkog gaza trebao bi biti realiziran iduće godine Potpisan sporazum za projekt vrijedan 17,5 mil. kuna bez PDV-a Širenjem Privlačkog gaza krati se plovidba za 11 milja

Slobodno možemo kazati da je ove godine u Zadarskoj županiji napravljen veliki iskorak kad je riječ o razvoju lučke infrastrukture i gradnji ribarskih luka, a u idućoj imamo još ambicioznije planove – kazao je Longin dodavši kako je pri završetku projekt uređenja luke Pag gdje je uloženo gotovo sedam milijuna kuna za produbljivanje, uređenje obale i postavu novih pontona za vezove.

Također, prije nekoliko dana potpisan je gotovo 22 milijuna kuna vrijedan ugovor za projekt Privlački gaz, a župan Longin istaknuo je kako upravo Županijska lučka uprava Zadar provodi najviše infrastrukturnih lučkih projekata u Hrvatskoj.

– Županijska lučka uprava Zadar prva je potpisala i povukla sredstva iz fondova EU za lučku infrastrukturu i to za gradnju trajektne luke Tkon vrijedne gotovo 32 milijuna kuna.

Vojni kompleks Turanj muzej domovinskog rata Ministarstvo turizma sufinancira uređenje budućeg muzeja

Uskoro ćemo kandidirati još tri projekta, a to su luka Sali, luka Vrgada i luka Biograd s novom ribarskom infrastrukturom i novom trajektnom lukom – rekao je Longin najavivši i da u idućoj godini kreću kapitalni projekti izgradnje ribarskih luka u Gaženici i Kalima ukupne vrijednosti više od 60 milijuna kuna, koji se u potpunosti financiraju europskim sredstvima.

Nova trajektna luka u Biogradu

Paralelno s ova dva kapitalna projekta, projektira se nova ribarska i trajektna luka u Biogradu na Moru. Time bi se u idućih nekoliko godina, uz nekoliko manjih iskrcajnih mjesta, trebala riješiti kompletna infrastruktura za ribarski sektor zadarskoga područja jer su i sve ove aktivnosti usuglašene s ribarskim sektorom.

Otočni sabor u otočnom saboru zadovoljni ‘Novim zakonom do bolje veze s kopnom’