Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
povezivanje “zelene” i “plave” hrvatske

Šefovi kuhinja žele u jelovniku što više domaćih proizvoda

Foto: Branimir Bradarić
Matušić: Domaća ponuda za turizam može se znatno povećati

Iako se već godinama govori o povezivanje “zelene” i “plave” Hrvatske i plasiranju poljoprivrednih proizvoda s kontinenta na Jadran tijekom turističke sezone, ta suradnja još uvijek nije na pravi način uspostavljena. Rečeno je to na završnoj konferenciji projekta “Gourmet Hrvatska” koji za cilj ima povezivanje prehrambeno-prerađivačkog sektora sa sektorom turizma kako bi Hrvatska sukladno Strategiji razvoja turizma do 2020. postala prepoznatljiva gastronomska turistička destinacija te ušla u 20 vodećih turističkih destinacija u svijetu.

PROLJEĆE U KOPAČKOM RITU Veliki broj turista i ljubitelja prirode dolazi promatrati razne vrste ptica

– Domaće kvalitetne hrane ima sve više i više. Ljudi se polako okreću domaćoj proizvodnji. Pokušavam što više domaćih proizvoda implementirati u kuhinji – rekao je šef kuhinje hotela Osijek Tomica Đukić.

Rudolf Štefan, vlasnik restorana Pelegrini u Šibeniku, gdje je i šef kuhinje, koji je nagrađen i Michelinovom zvjezdicom, kaže:

– Trudimo se što više povezati “zelenu” i “plavu” Hrvatsku, ali imamo problem i s nedovoljnim količinama domaćih proizvoda i s distribucijom. U jelovnik stavljamo samo jela za koja imamo osigurane dovoljne količine proizvoda posebno u vrijeme sezone. 

Štefan je u Iloku sklopio dogovor o isporuci svježeg soka i octa od kupine. Kaže da prije svega u njegovu restoranu računaju na domaće proizvode iz okruženja, a s kontinenta u ponudi imaju vina i suhomesnate proizvode.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frane Matušić rekao je kako 30 posto turista Hrvatsku posjećuje radi gastronomije i da oko 15 posto domaćih poljoprivrednih proizvoda završava u turističkom sektoru.

– Ponuda se u turističkoj sezoni može znatno povećati – najavio je Matušić.

Domaći proizvođači za potrebe turizma u Hrvatskoj osiguravaju dovoljne količine samo jabuka, višanja, trešanja, mandarina, jaja, meda, a kada je riječ o mesu, samo mesa peradi. Sve drugo mora se uvoziti.

U Münchenu predstavljena turistička ponuda pet slavonskih županija Hrvatska turistička tajna U Münchenu predstavljena turistička ponuda pet slavonskih županija