Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Svečano otvorenje

Šibenska Poljana ponovno je postala glavni gradski trg

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Burić: Uredili smo našu Poljanu pomno i s mjerom, te s osjećajem dužnosti i poštovanja prema generacijama Šibenčana čiji smo baštinici

Šibenska Poljana ponovo je postala glavni gradski trg. Nakon što je godinama bila okupirana parkiranim vozilima, Poljanom su ponovno prošli prvi šetači. Automobili su se preselili pod zemlju, gdje ima 256 novih parkirnih mjesta na tri etaže. Novu Poljanu svečanim programom otvorio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić, izvijestili su iz šibenske gradske uprave.

projekt eu Šibenik dobiva pomorski terminal na gatu Vrulje vrijedan 62 milijuna kuna

Emocije zavladale

Otvorenje Poljane proteklo je u znaku šibenskih kulturnih brendova. Šibenska narodna glazba, Šibensko pjevačko Kolo, Gradski komorni orkestar, Plesni teatar Sjene, dječji zbor Zdravo maleni i Šuštine ispunili su trg živopisnim šibenskim narodnim nošnjama, šušurom, glazbom i plesom. Stariji su se Šibenčani, s rukama na leđima, prisjećali svoje mladosti, a mlade generacije, koje Poljanu poznaju tek kao parking, prvi su put mogle doživjeti ono o čemu su im roditelji pričali. Bila je to večer ispunjena emocijama. Posebno je emotivan bio gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, istaknuli su iz Grada.

– Uredili smo našu Poljanu pomno i s mjerom te s osjećajem dužnosti i poštovanja prema generacijama Šibenčana čiji smo baštinici. Njih je baš taj osjećaj i mudrost očuvao više od 950 godina tu, na tvrdoj stini, baš kako kaže pjesma. Dobro došli na Poljanu koja danas nije samo trg. Pod njom je i moderna garaža s tri etaže i 256 toliko željenih parkirališnih mjesta. Odlučili smo da bude upravo tu i nije bilo nikakvih dilema, izlika, opravdanja ni ziheraških zbrajanja punata za i protiv. Odlučili smo ne živjeti po starim, u svoje vrijeme uspješnim, ali danas prevladanim pravilima i gradu pokloniti trg i garažu u jednom. I isplatilo se! Taj duh i želju, naš iskren pristup cijelom projektu i predanost cilju, napretku Šibenika, prepoznala je i nagradila Europa. Stoga bi u ovom, za mene, posebno emotivnom trenutku iskoristio priliku zahvaliti svim dionicima ovog velebnog projekta, institucijama i pojedincima koji su nam bili potpora – od Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava, preko izvođača i kooperanata, do mojih zamjenika i prvih suradnika, svima koji su na bilo koji način pridonijeli uspješnom završetku naše i vaše Poljane, a osobito našim sugrađanima na strpljenju. Imamo je ponovo! – poručio je gradonačelnik.

Šibenik Oduševljeni uređenjem Poljane hrvatski arhitekti otvorili pod njom svoju Godišnju izložbu

Na više lokacija

Nakon svečane ceremonije program se nastavio nizom manjih koncerata, predavanja i izložbi novoj otvorenoj sceni ispred gradske knjižnice, podzemnim etažama Poljane i šibenskim ulicama i trgovima. Program otvorenja nastavio se u nedjelju, 28. lipnja besplatnim obilaskom Poljane za građane u pratnji turističkih vodiča.

Posebna pozornost posvećena je organizaciji u uvjetima povećanog opreza zbog epidemiološke situacije. Događanja su organizirana na više različitih mikrolokacija i u različitim vremenima, u razmaku od petka do nedjelje, kako bi se smanjila koncentracija ljudi na istom mjestu – istaknuli su iz Grada. 

Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Šibenika Tele2 donirao dron Bespilotnom letjelicom vatrogasci će rano otkrivati požare i pratiti ih s udaljene lokacije