Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Microsoft Hrvatska, Ericsson Nikola Tesla, Algebra, IN2 Grupa i Lemax podržali inkubator

Šibenski centar Trokut – dom poduzetnika novog milenija

Foto: Grad Šibenik
Na predstavljanju partnerstva na Tvrđavi sv. Mihovila gradonačelnik Željko Burić nije krio svoje zadovoljstvo zbog skorog otvaranja Trokuta

Građevinski radovi su završeni, opremanje i uređenje Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut u Mandalini privodi se kraju. Otvaranje Centra i useljavanje prvih poduzetnika očekuje se u rujnu ove godine. U tijeku je provođenje javne nabave sofisticirane opreme i aktivnosti uspostave strateške suradnje s najuspješnijim hrvatskim tvrtkama koje će kroz različite programe omogućiti novim poduzetnicima veće šanse za uspjeh na tržištu.

uz uređenje poljane Dobit će 11 novih autobusa, 17 uređenih stajališta...

Investicija za budućnost

Microsoft Hrvatska, Ericsson Nikola Tesla, Visoko učilište Algebra, IN2 Grupa i Lemax prve su tvrtke iz IT sektora koje su podržale projekt i bit će strateški partneri na području razvoja IT poduzetništva. Na predstavljanju partnerstva na Tvrđavi sv. Mihovila gradonačelnik Željko Burić nije krio svoje zadovoljstvo zbog skorog otvaranja Trokuta.

– Trokut slobodno možemo nazvati direktnom investicijom u budućnost grada Šibenika. Ovo je logični nastavak i nadogradnja svih naših ulaganja u obrazovanje. Dobru priču započetu razvojem šibenskog Veleučilišta i uspostavom Studija energetske učinkovitosti sada nadograđujemo Centrom Trokut u kojem mladim ljudima pružamo mogućnost da budu kreativni i inovativni, realiziraju svoje ideje i ponude ih na svjetskom tržištu. U Šibenik dovodimo najbolje domaće tvrtke iz IT sektora da educiraju naše mlade poduzetnike i budu im mentori te tako povećaju njihove šanse za uspjeh – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura pozvao je sve kreativne mlade ljude koji tek razvijaju svoje poduzetničke ideje da dođu i maksimalno iskoriste sve mogućnosti koje su im u Trokutu ponuđene.

oslikani dječjim crtežima svijeta bez otpada Na šibenskoj rivi postavljeni pametni kontejneri

– U Trokut pozivamo mlade ljude na početku poduzetničkog puta, freelancere i digitalne nomade, djecu i mlade koji žele usvojiti informatičke i STEM vještine. Neka ovo bude dom poduzetnika novog milenija, kreativnih i hrabrih ljudi koji će ovdje realizirati svoje ideje. Nudimo prostor, opremu, edukacije i povezivanje s drugim poduzetnicima iz Hrvatske i svijeta. Predstavljanje strateških partnera iz IT sektora samo je prvo od predstavljanja partnera Trokuta. Uskoro ćemo predstaviti partnerstva s drugim poduzetničkim inkubatorima i HUB-ovima, obrazovnim institucijama i turističkim agencijama – naglasio je Mišura.

Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska najavila je sudjelovanje Microsoftovih stručnjaka u različitim radionicama u Tro kutu, a korisnicima će omogućiti korištenje razvojnih i edukativnih programa te tvrtke.

– Veselimo se što ćemo tijekom suradnje s Centrom za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut imati priliku podijeliti svoje znanje i kompetencije s mladim šibenskim poduzetnicima. Microsoft stručnjaci će sudjelovati u radionicama, a korisnicima Trokuta ćemo omogućiti i korištenje naših razvojnih i edukativnih programa kako bismo im pomogli da lakše kroče u dinamičan svijet poduzetništva – kazala je. Marko Biljan, direktor prodaje za područje e-business, industry & society kazao je da tvrtka Ericsson Nikola Tesla podupire projekt i partnerstvo u ciljem daljnjeg razvoja kompetencija ICT sektora u Šibeniku.

Svečano otvorenje Šibenska Poljana ponovno je postala glavni gradski trg

– Ericsson Nikola Tesla je vodeći regionalni isporučitelj komunikacijskih proizvoda i usluga u operatorskom segmentu kao i isporučitelj niza inovativnih ICT rješenja vezanih uz zdravstvenu zaštitu, državnu upravu, promet, komunalne djelatnosti i multimedijsku komunikaciju. Zahvaljujući aktivnostima Centra za istraživanje i razvoj te ekspertnih centara za usluge kupcima, vodeći smo hrvatski izvoznik znanja. Kao društveno odgovorni poduzetnik, želimo svoja ICT znanja podijeliti i sa širom zajednicom. Upravo stoga sudjelujemo u ovom projektu u partnerstvu s Gradom Šibenikom i regijom s ciljem daljnjeg razvoja kompetencija ICT sektora u Hrvatskoj – istaknuo je.

Tomislav Dominković, predsjednik Uprave Algebre posjetio je da to učilište već niz godina sudjeluje u različitim projektima u Šibeniku, a od jeseni, otvaranjem Trokuta najavljuje još bolju suradnju ponudom jedinstvenih znanja i specijaliziranih programa.

Provodi Grad Šibenik

– Ulazimo u ovaj projekt s nedavno osvojenom titulom najboljeg Microsoftova edukacijskog partnera na svijetu, koja je dodijeljena globalnom udruženju obrazovnih centara LLPA čiji smo ponosni suosnivač. U visokom obrazovanju krećemo na jesen sa Sveučilištem Algebra, čime smo postali prvo privatno tehničko sveučilište u Hrvatskoj uz mentorstvo FER-a iz Zagreb. I naš inovacijski centar Algebra Lab priprema se za drugu generaciju startup inkubatora za koju imamo više od 100 prijava, a sudjelovat ćemo i u prvoj skupini najprestižnijih europskih projekata s temom komercijalizacije svemirske tehnologije Horizon2020. Sva ova Algebrina svjetska iskustva od jeseni ćemo tako svojim djelovanjem u Trokutu približiti i Šibeniku – naglasio je.

projekt eu Šibenik dobiva pomorski terminal na gatu Vrulje vrijedan 62 milijuna kuna

Denis Jašarević, izvršni direktor Sektora zdravstva IN2 Grupe najavio je angažman mentoriranja budućih ICT stručnjaka. Nada se da će suradnja s Trokutom doprinijeti razvoju stručnjaka u ICT sektoru od kojih će se neki pridružiti njihovom timu.

- IN2 je jedna od najvećih regionalnih softverskih tvrtki s jakim fokusom na ICT u zdravstvu. Imamo dugogodišnje iskustvo rada s dislociranim timovima koje se, pogotovo u ovoj epidemiološkoj krizi, pokazalo kao velika komparativa prednost. Osim šibenske bolnice, gdje smo uveli bolnički sustav, do sada nismo radili u Šibeniku, ali nas je vizija Trokuta zainteresirala da se aktivno uključimo. Naši eksperti sudjelovat će u edukaciji i mentoriranju budućih ICT stručnjaka i nadamo se da će suradnja s Trokutom doprinijeti strategiji Šibenika u razvoju ICT scene, a nama donijeti neka nova partnerstva i/ili ljude koji će se pridružiti našem timu – kazao je Jašarević.

Projekte Trokuta s fokusom na ICT rješenja u turizmu podupire i tvrtka Lemax koja je spremna dati svoj doprinos da se ta branša približi ljudima i da se mladi motiviraju za ulazak u svijet novih tehnologija.

Projekt uspostave Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut provodi Grad Šibenik. Ukupan iznos projekta je 27.722.245 kuna, od čega je Grad Šibenik ostvario 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije, izvijestili su iz gradske uprave.