Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
U organizaciji Grada Sinja i TZ-a Sinj održana 6. smotra mačkara Cetinskog kraja

Sinj zaposjelo devet karnevalskih skupina i nekoliko stotina maškara

1/16
Foto: Milan Šabić/PIXSELL
Bučni mimohod devet karnevalskih skupina i nekoliko stotina maškara prošao je cijelim gradom do Pijace gdje je središnji program otvorila maškarana gradonačelnica Kristina Križanac

Šesta smotra mačkara Cetinskog kraja, održana u organizaciji sinjske Turističke zajednice i Grada Sinja, u subotu poslijepodne okupila je brojne Sinjane i njihove goste na središnjem gradskom trgu ispred crkve Čudotvorne Gospe Sinjske gdje su se predstavljale bučne, šarene i vesele skupine maškara koje su predvodile Sinjske mažoretkinje i Gradska glazba Sinj, gradonačelnica Kristina Križanac i direktorica sinjske Turističke zajednice Monika Vrgoč.

I dalje velik interes za projekt Zaželi ‘Susjede brinu u susjedima’ Na području Sinja i Otoka 60 žena brine se o 268 korisnika

Milenijska fotografija

Sve je započelo okupljanjem maškara na sinjskom hipodromu, gdje ih je naš čuveni fotograf Šime Strikoman snimio na svojoj 701. milenijskoj fotografiji.

Bučni mimohod devet karnevalskih skupina i nekoliko stotina maškara prošao je cijelim gradom do Pijace gdje je središnji program otvorila maškarana gradonačelnica Križanac.

Poželjela im je dobrodošlicu, zahvalila na ogromnom trudu koji godinama ulažu i najavila da će Grad Sinj i ubuduće podupirati i poticati takve aktivnosti koje njeguju i čuvaju bogatu baštinu Sinja i Cetinske krajine.

Najdojmljivije su svakako bile mačkarske skupine koje njeguju tradicijske pokladne običaje Cetinskoga kraja: Gale, Gljeva – Didi s Kamešnice, Bajagića, Vrpolja i Čačvine. S ovčjim mješinama na glavama visokim i do metar i pol, zacrnjenim licima i zvonima oko pojasa, kao i stotinama godina unazad, skakanjem i bukom tjerali su zle duhove i prizivali plodnu godinu. Riječ je o tradiciji zaštićenoj kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Za njezino očuvanje, uvjeravaju nas, straha nema.

– Za mačkarama trče dica čim prohodaju. Jedva čekaju kad će narasti i sami biti u povorci, za kojom iđu i devetogodišnjaci i 70-godišnjaci – kažu nam sudionici tradicionalnih povorki.

Održan jubilarni, deseti Festival znanosti Sinj je okupio vrhunske znanstvenike i pet je dana bio centar hrvatske znanosti

Uz tradicijske mačkare na smotri su sudjelovale i Krnjevalska udruga grada Sinja te mačkare iz Karakašice i Glavica.

Svi su oni izvodili “komedije”, a okupljene je najviše nasmijala točka mačkara iz Karakašice, članova udruge Bukva, koji su “opleli” prijevozničku tvrtku Promet Makarska čiji ih autobusi povezuju sa Splitom. Našalili su se što su se njihova vozila nekoliko puta zapalila u vožnji pa su izveli skeč sa zapaljenim autobusom i vatrogasnim vozilom.

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

Uzvratni posjet dondolaša

Sinjani su velikim pljeskom dočekli i goste na ovogodišnjoj 6. smotri mačkara Cetinskog kraja, Grobničke dondolaše, karnevalsku skupinu s Grobinšćine pokraj Rijeke, koji su bili u uzvratnom posjetu Didima s Kamešnice. U dojmljivim kostimima, na glavi nose krabuju, u ruci žuntu, a na leđima veliko zvono, formiraju krug i vrte se suprotno od smjera kazaljki na satu simbolizirajući povratak u stara vremena. 

projekt “Sinj u sridu” Križanac: Želimo da Sinj postane cjelogodišnja turistička destinacija