Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Dan branitelja

Sjećanja na dan kada je JNA zauvijek napustila požešku vojarnu

Sjećanje na dan kad je JNA napustila požešku vojarnu
1/9
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Borbene akcije koje su se događale u zapadnoj Slavoniji prisilile su Europu i svijet da priznaju Hrvatsku - rekao je Alojz Tomašević

U znak sjećanja na dan kada je bivša JNA prije 27 godina nakon mukotrpnih pregovora napustila požešku vojarnu, svečanom je akademijom u požeškom Gradskom kazalištu obilježen Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije. Tog povijesnog 17. rujna 1991. neki u vojarni nisu bili oduševljeni takvim raspletom, pa su na jugoslavenskoj zastavi ostavili poruku: Vratit ćemo se ustaše!

branitelji Slavonski Brod Obilježen Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti Čitanjem imena poginulih branitelja prisjetili se onih koji su doprinijeli hrvatskoj slobodi

Akademiji su prethodili svečani mimohod te polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja u središtu Požege u čast svim poginulim pripadnicima 123. brigade koju su dali svoje živote za neovisnu Hrvatsku. Sudionike tih povijesnih događanja primio je zapovjednik požeške vojarne, pukovnik Mato Tomašević.

Okupljenima se obratio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, general HV u miru, aktivni sudionik svih događanja u Domovinskom ratu na području ove županije.

40 bicikala za žene Pomoć u kući Radna mjesta i bicikli za 40 nezaposlenih Požežanki

- Uspjeli smo nakon nekoliko dana osloboditi vojarnu, naoružati se i krenuti u brojne akcije u Domovinskom ratu. Prva ratna akcija je krenula napadom na Policijsku postaju u Pakracu, a i prvi oslobođeni grad, grad Lipik je u našoj županiji. Borbene akcije koje su se događale u zapadnoj Slavoniji prisilile su Europu i svijet da priznaju Hrvatsku - rekao je Alojz Tomašević.

Požeški gradonačelnik Darko Puljašić dodao je kako nikada ne smijemo zaboraviti ono što su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu učinili za sve nas.

- Narod koji zaboravlja svoju povijest uvijek čini greške koje se nama ne smiju više nikada dogoditi. Hrvatski branitelji su bili ti koji su branili i obranili svoju domovinu, mi je danas samo moramo čuvati i razvijati - rekao je Puljašić.

Savjet mladih Sjednica krajem rujna Izabran novi Savjet mladih Grada Požege