Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
GRADONAČELNIK SE SASTAO S RAVNATELJIMA

Školama i vrtićima podijelit će se komposteri

Foto: Mihaela Feldi
Susret je organiziran na Svjetski dan voda

Prigodom Svjetskog dana voda Grad Slatina u suradnji s tvrtkom Slatina kom d.o.o. upriličio je susret s ravnateljima i predstavnicima slatinskih osnovnih škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića, Srednje škole Marka Marulića, Industrijsko-obrtničke škole Slatina te dječjih vrtića Zeko i Suncokret.

Predstavljen program 27. međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena Vrhunski glazbenici privući će u Slatinu i građane i turiste

Gradonačelnik Denis Ostrošić održao je kratku prezentaciju kojom je istaknuo važnost poduzimanja akcija za rješavanje globalne krize zbog vode. Radi očuvanja vode, Grad Slatina će slatinskim školama i vrtićima podijeliti kompostere jer je to jedan od načina ispravnog zbrinjavanje otpada kojim se štiti i kvaliteta vode, po čemu je Hrvatska u Europi jedinstvena.

Ostrošić je istaknuo i kako će projekt “Aglomeracija Slatina” znatno utjecati na očuvanje voda na ovim prostorima. Naveo je i kako su u tijeku pregovori da se, nakon zatvaranja odlagališta otpada u Radosavcima, komunalni otpad sa slatinskog područja zbrine na odlagalištu u Orahovici.

Zaklada ‘Sandra Stojić’ predstavila još jedan projekt iz programa Zaželi Gotovo 2,8 milijuna kuna za zapošljavanje 30 žena koje će se brinuti o 180 sugrađana

Naglasio je, stoga, važnost razdvajanja reciklabilnog otpada među kojim je i biootpad. Nastavak je to kampanje koju Grad Slatina provodi u suradnji s tvrtkom Slatina kom i Gradskom razvojnom agencijom Slatine, u sklopu koje se redovito provodi Program edukacije građanstva iz područja održivog gospodarenja otpadom. U skladu s tim nabavljeno je 30-ak plastičnih kompostera koji će biti podijeljeni raznim skupinama društva na slatinskom području upravo  kako bi se građani educirali i započeli s intenzivnim kompostiranjem te tako smanjili udio biootpada koji trenutačno čini 40 posto prosječne količine komunalnog otpada u kućanstvima.

Tako su prvi komposteri namijenjeni upravo odgojno-obrazovnim ustanovama koji će ih uklopiti u svoje programe edukacije kako bi se svijest gospodarenja otpadom potaknula od najranije dobi.

BARANČEK GRADI HALE U NOVSKOJ Novi investitor u Poduzetničkoj zoni Zapad

– Ovim će projektom slatinske škole i vrtići imati prigodu svoje učenike podučavati o potrebi odvajanja, uređenja, odnosno upravljanja otpadom među kojim je i biorazgradivi otpad – istaknuo je direktor Slatina koma Sanjin Hmelik.