Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Pleternička fišijada

Slavonski šaran i baranjska paprika – recept za dobar fiš

Fišijada je okupila 50-ak ekipa iz Slavonije i BiH, ali i velik broj posjetitelja
1/15
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Moj recept je 60 posto šarana, 25 posto soma i 15 posto štuke. Tako pripremljen paprikaš za mene je vrh vrhova, rekao je član sportsko-ribolovnog društva Londža iz Zarilca Ivan Aračić

Ovogodišnja, 13. Fišijada koja je u sklopu tradicionalnih Lipanjskih dana amaterskog stvaralaštva održana u Pleternici okupila je pedesetak ekipa iz Slavonije i susjedne Bosne i Hercegovine koje su se okušale u kuhanju fiša. Natjecanje je i ove godine privuklo velik broj posjetitelja koji su, osim u pikantno pripremljenom ribljem paprikašu, uživali i u pečenom šaranu na rašljama, dobrim vinima i domaćem pivu. Majstori s kojima smo razgovarali ističu kako je fiš jednostavno jelo i može ga skuhati gotovo svatko, samo treba voditi računa o tome da se riba ne prekuha. Među natjecateljima bio je i kuhar s desetogodišnjim iskustvom Ivan Aračić, koji nam je otkrio u čemu je tajna dobroga fiša.

Nastavak radova Uređuju pristupne ceste u Požeškim Sesvetama

– Najvažniji sastojci fiš-paprikaša su dobra riba i paprika, ali isto tako i ljubav i volja da se sve to spoji u jedno. Moj recept je 60 posto šarana, 25 posto soma i 15 posto štuke. Tako pripremljen paprikaš za mene je vrh vrhova. Uživam u kuhanju i volim počastiti goste svojega ribnjaka ukusnim i kvalitetnim fišom. Papriku nabavljamo kod naših prijatelja iz Vardarca, spojili smo našeg slavonskog šarana i baranjsku papriku – rekao je Aračić, inače član sportsko-ribolovnog društva Londža iz Zarilca.

U vrlo jakoj i izjednačenoj konkurenciji najbolji fiš i ove je godine, treći put zaredom, skuhao Josip Antolović iz Beravaca. Drugo mjesto osvojio je Ivica Skeledžija iz Brodskog Drenovca, a treće Ivica Pandurević iz Velike Kopanice.

U sklopu manifestacije vlasnici pojedinih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstva na štandovima su izložili svoje rukotvorine i druge proizvode.

Udruga Pleternički čoraci, Grad Pleternica i gradska Turistička zajednica još su se jednom potvrdili kao sjajni organizatori i domaćini. 

U Pleternici je otvoreno prvo reciklažno dvorište u Požeštini Projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna s 85 posto sredstava sufinancira EU 'Pleterničko reciklažno dvorište može biti ogledni primjer za cijelu Hrvatsku' U Pleternici nakon niza godina ostvaren suficit u proračunu Sagradit ćemo i postaviti nova dječja igrališta u našim naseljima i tako razveseliti naše mališane