Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Vir se predstavio na međunarodnom sajmu Alpe-Adria u Ljubljani

Slovenci su na Viru najuspješniji turisti, a već i domaći ljudi

Vir
Foto: Vir
Vrhunske prošlogodišnje brojke, za koje se očekuje kako će ove godine biti nadmašene i zaokružene na najmanje 300.000 noćenja i 20.000 dolazaka Slovenaca, već su se polako počele ostvarivati s prvim statističkim pokazateljima za siječanj.

Izložbeni centar međunarodnog sajma Alpe-Adria u Ljubljani bio je u znaku turizma, gastronomije i kampinga, a na četverodnevnom eventu sudjelovali su, kao i svake godine, virski turistički djelatnici. Direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić i voditelj Turističke agencije Vir turizam Mate Čulina uz virski su štand dostojno predstavljali otok, izvijestili su nas iz virske lokalne uprave.

Izglasan općinski budžet za 2020. godinu vrijedan približno 59,2 milijuna kuna Virski proračun socijalno osjetljiv, no najviše novca odlazi na komunalnu infrastrukturu

– Slovenci jako dobro poznaju Vir jer su naši prvi gosti po turističkim noćenjima, a ujedno su i vlasnici brojnih obiteljskih kuća na otoku – kaže za Virski list direktor Liverić, napominjući kako su Virane na Alpe-Adria sajmu posjetili direktorica ljubljanskog predstavništva HTZ Metka Bradetić i bivši HTZ-ov direktor za Sloveniju Goran Blažić.

– Tijekom Alpe-Adria sajma održane su brojne radionice i okrugli stolovi na kojima su sudjelovali predstavnici Svjetske trgovinske organizacije, slovenskog Ministarstva gospodarstva i turistički novinari, analizirajući najaktualnije teme iz gastronomije, prostornog planiranja, kampinga i turizma. Ovogodišnji 31. Alpe-Adria tematski je još bio posvećen aktivnom turizmu u prirodnom okruženju, odnosno kampingu i gostima koji na destinaciju dolaze s kamperima. Ljubljanski Exhibition i Convention centar ugostio je na ovogodišnjem sajmu rekordan broj posjetitelja, agencija i turoperatora, što je bila dobra prilika da se još jednom potvrdi vrhunski status koji otok uživa kod sjevernih susjeda – izvijestili su nas s Vira.

– Sa Slovencima osjećamo bliskost i posebno prijateljstvo, što ih izdvaja ne samo kao naše najdraže goste na otoku, već i kao domaće ljude. Mnogi od njih trajno se nakon umirovljenja sele na Viru – kaže voditelj Čulina za Virski list na činjenicu kako su gosti iz Slovenije tijekom 2019. ostvarili rekordne brojke.

Javni poziv Subvencije za organizirani dolazak turista

Slovenci su tako uvjerljivi broj jedan po noćenjima (298.692) s rastom od 6,35 posto, dok su drugi po turističkim dolascima (18.355) s nešto manjim rastom od 0,32 posto. No prosjek noćenja na otoku zato je izniman: Slovenci u prosjeku ostvaruju 16,3 noćenja, što je drugi najbolji rezultat nakon domaćih gostiju. Vrhunske prošlogodišnje brojke, za koje se očekuje kako će ove godine biti nadmašene i zaokružene na najmanje 300.000 noćenja i 20.000 dolazaka Slovenaca, već su se polako počele ostvarivati s prvim statističkim pokazateljima za siječanj. Tako je od početka godine na Viru ostvareno čak 48 posto više dolazaka nego tijekom prošlogodišnjeg siječnja, dok je istovremeno za isti period zabilježeno 13 posto više noćenja, zaključili su s Vira.