Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Izglasan općinski budžet za 2020. godinu vrijedan približno 59,2 milijuna kuna

Virski proračun socijalno osjetljiv, no najviše novca odlazi na komunalnu infrastrukturu

1/2
Foto: Općina Vir
Dječji vrtić potpuno je besplatan, a Općina Vir financira ga s tri milijuna kuna godišnje

– Približno 59,2 milijuna kuna iznos je usvojenog proračuna Općine Vir za 2020., čiji prihod najvećim dijelom čine porez na imovinu, odnosno komunalni doprinosi i naknade (ukupno 46 milijuna), dok se rashodovna strana općinskog budžeta s nešto većim iznosom od 59 milijuna kuna može čitati kao nova investicijska godina općine Vir sa snažnim socijalnim duhom. Najveći dio proračuna bit će usmjeren na komunalne i infrastrukturne projekte, javnu rasvjetu te vodovodnu i kanalizacijsku mrežu otoka Vira, uz dosljedno provođenje odgojno-obrazovnih, pronatalitetnih, zdravstvenih i drugih mjera socijalne politike Općine Vir.

Počela petotjedna tradicijska manifestacija i spektakl Virskih maškara Pala je lokalna vlada, Virske maškare preuzele su općinsku vlast!

Velika izdvajanja za turizam

Kako je Vir turističko mjesto, velik iznos od 1,8 milijuna kuna predviđen je za provođenje cjelogodišnjeg turističkog programa 365, a za najvažnije manifestacije poput Virskog ljeta, Adventa na Viru i Virskih maškara predviđeno je dodatnih 3,5 milijuna kuna. Pojedinačno, programima rekreacije i sporta, kulture i religije pripast će 4,5 milijuna kuna, obrazovanju 5 milijuna kuna, a socijalnoj zaštiti i zdravstvu oko 3,2 milijuna kuna. Ovim su programom u prvom redu obuhvaćene obitelji, djeca, učenici i starije osobe, što znači da je virska općinska samouprava i dalje prepoznatljiva kao švedski otok u Jadranskom moru – izvijestili su iz virske lokalne uprave.

– Socijalne, demografske i pronatalitetne mjere na Viru provodimo već 17 godina pa, iako nisu jedini razlog našeg demografskog rasta i uspjeha, njihov je doprinos općoj pozitivnoj slici otoka zaista golem – ističe za Virski list načelnik Vira Kristijan Kapović vrijednosti virske socijalne politike, kojom je korisnicima budžeta posljednjih 10 godina bio osiguran iznos veći od 50 milijuna kuna. No to je tek dio cjelokupne virske proračunske priče.

26. ITF Slovakiatour Vir predstavljen na gala prezentaciji u Bratislavi

– S jedne strane želimo poboljšati životne prilike na otoku za sve naše stanovnike, posebno za djecu i mlade obitelji, kao što želimo poticati obrazovanje i izvrsnost, dok se s druge brinemo za sve naše starije ili zdravstveno ugrožene građane. Ipak, bez ukupnog gospodarskog rasta i komunalnih projekata ne bismo mogli govoriti o uspješnom razvoju ili demografskoj, gospodarskoj i turističkoj ekspanziji otoka. Zato nastavljamo s realizacijom naših komunalnih i infrastrukturnih projekata, od podizanja javne rasvjete do milenijskog projekta gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže vrijedne oko 750 milijuna kuna. Taj će projekt biti realiziran sredstvima iz EU, resornog ministarstva, Hrvatskih voda i našim vlastitim sredstvima – napominje načelnik Kapović.

– Upravnim odjelom za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno uređenje proći će najveći dio općinskih rashoda od oko 29,1 milijun kuna. Za gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture predviđeno je 15,6 milijuna kuna, od čega 3,8 milijuna kuna za gradnju objekata za vodu i odvodnju, potom 1,8 milijuna kuna za opremanje javnih površina, projektiranje prometnica, uređenje groblja, sportsko-rekreacijski centar i arhitektonsko-urbanističko rješenje središta Vira. Iznos od oko 1,2 milijuna kuna predviđen je za dodatna ulaganja na lokalnim cestama, zatim 820.000 za uređenje obalnog pojasa, oko 570.000 za otkup zemljišta za javne potrebe te 450.000 kuna za dokumente prostornog uređenja – izvijestili su s Vira te zaključili:

Vir se uključio u globalni forum za hranu i poljoprivredu Berlinska televizija snimat će promotivni video o Viru

Bolja javna rasvjeta

– Javna rasvjeta na otoku bit će unaprijeđena projektima vrijednima 4 milijuna kuna, dok će se dodatnih milijun kuna uložiti u proširenje prometnog koridora ceste D-306. Nabava zemljišta za pristupne putove, gradnja javne rasvjete od Virskog mosta do naselja Centar, sadnja trajnih nasada uz prometnicu, opremanje dječjih igrališta i nabava ukrasne javne rasvjete koštat će 1,3 milijuna kuna, a za sufinanciranje gradnje CGO-a Biljane Donje izdvojit će se 400.000 kuna. U rashod ulazi još i održavanje kompletne postojeće infrastrukture (samo održavanje javne rasvjete i čistoće na javnim površinama zahtijeva 4,8 milijuna kuna), kao i 500.000 kuna koje je Općina Vir namijenila projektu produbljivanja Privlačkog gaza. 

Za obrazovanje, socijalu i zdravstvo osam milijuna kn

Za prvo dijete Općina Vir virskim obiteljima isplaćuje 12.000 kuna, za drugo dijete 24.000, za treće 48.000, četvrto 96.000, a za peto dijete 192.000 kuna. Ova će pronatalitetna mjera virske jedinice lokalne samouprave i dalje ostati njezina prepoznatljiva politika jer je proračun za 2020. godinu predvidio čak 460 tisuća kuna pomoći roditeljima za opremanje novorođenčadi – izvijestili su nas s Vira.

– To je osnovna mjera, uz koju se veže potpuno besplatni vrtić za našu djecu, čija komercijalna cijena usluge za jedno dijete iznosi 2500 kuna – ističe načelnik Kristijan Kapović.

Tako se, kako navode s Vira, Dječji vrtić “Smješko” financira iz općinskog budžeta s oko 3 milijuna kuna godišnje, dok se u cijelom paketu socijalnih, zdravstvenih, pronatalitetnih i demografskih mjera nalazi još financiranje djelatnosti iz područja zdravstva, potpora humanitarnim udrugama, zadarskom Crvenom križu, virskom UDDK, kao i sufinanciranje turističkog liječničkog tima, odnosno više od 900.000 kuna za javne potrebe u zdravstvu, ili 2,2 milijuna kuna za javne potrebe u socijalnoj skrbi. S dodatnim iznosom javnih potreba u obrazovanju od 1,9 milijuna kuna – stipendije, besplatne knjige, prijevoz učenika i slično – dolazimo do brojke od 8 milijuna kuna koje Općina Vir daje za odgojno-obrazovne, socijalne i zdravstvene potrebe svojih građana.