Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Vir se uključio u globalni forum za hranu i poljoprivredu

Berlinska televizija snimat će promotivni video o Viru

1/2
Foto: Općina Vir
Riječ je o jednom od najjačih nacionalnih televizijskih kanala u Njemačkoj, koji će Vir prikazati kao turističko središte s naglaskom na cikloturizam i obiteljski turizam, naglasila je za Virski list direktorica Perić

– Intenzivna marketinška i poslovna kampanja predstavnika Općine Vir na njemačkom emitivnom turističkom tržištu, koja je počela na sajmovima u Stuttgartu i Kölnu sredinom siječnja, nastavljena je sudjelovanjem Virana na velikim sajmovima u Berlinu i Düsseldorfu. Berlinski Grüne Woche 2020. jedinstvena je međunarodna izložba prehrane, poljoprivrede i vrtlarstva koja, kao početna točka globalnog foruma za hranu i poljoprivredu, okuplja više od 80 međunarodnih ministarstava i proizvođača hrane. Berlinski Zeleni tjedan tako je u svom 85. međunarodnom izdanju ukazao na važnost i bogatu ponudu fascinantnog svijeta hrane i pića, obnovljivih sirovina, organske poljoprivrede, vrtlarstva te nadasve ruralnih područja, koja će u budućnosti postati sve važnija – izvijestili su nas iz virske lokalne uprave.

Županija daje potpore događanjima u turizmu Cilj ojačati predsezonu i posezonu i doći do cjelogodišnjeg poslovanja u turizmu

– Riječ je o velikom globalnom skupu kulinarske raznolikosti s raznovrsnim konceptima hrane i širokim rasponom tržišta svježih proizvoda, a kako je na ovomu sajmu partnerska država bila Republika Hrvatska, na otvorenje je došao i premijer Andrej Plenković. Mi smo dogovorili suradnju s OPG-ovima koji su se predstavljali na ovogodišnjem Grüne Wocheu, pa će biti naši gosti i izlagači na jesenskom virskom Gastro & Wine festivalu – prenio je za Virski list zamjenik načelnika općine Vir Antonio Vučetić opći dojam s berlinskog Zelenog tjedna na kojem je sudjelovala virska delegacija.

Naglasak na cikloturizam

Uz zamjenika Vučetića, Općinu Vir na njemačkoj turneji predstavljaju još općinska vijećnica Nikolina Vučetić, direktorica destinacijske kompanije Vir turizam Kristina Perić i direktor poduzeća Vir održavanje Marino Radović, pa su odrađeni i dodatni poslovi vezani uz promidžbu otoka Vira.

– Dogovorili smo suradnju s Berlin Brandenburg TV-om, čija će ekipa snimati promotivni turistički film o našem otoku za njemačko tržište. Riječ je o jednom od najjačih nacionalnih televizijskih kanala u Njemačkoj, koji će Vir prikazati kao turističko središte s naglaskom na cikloturizam i obiteljski turizam – naglasila je za Virski list direktorica Perić važnost promidžbe na njemačkom emitivnom tržištu.

Virski turizam u 2019. godini ponovno je zabilježio rekordne brojke, a načelnik ima planove za 2020. ‘Želimo u srpnju, kada je vrhunac ljetne sezone, imati više od milijun noćenja’

Nove poslovne veze

– Na velikom berlinskom eventu bili su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović i direktor HTZ-ova ureda u Njemačkoj Romeo Draghicchio, pa je virska delegacija provela vrijeme i s visokim predstavnicima RH, dok su se u Düsseldorfu na ekskluzivnoj manifestaciji Düsseldorf Boat Show Virani družili s Klaudijom Grginićem. Riječ je o virskom vikendašu, poznatom markuševečkom brodaru te direktoru obiteljske tvrtke Jahte Grginić, čija je čarter flota s devetmetarskim Mirakulom 30 i dvanaestmetarskim Mirakulom 40 odavno osvojila europsko tržište. I ovaj je sajam iskorišten za uspostavu poslovnih i agencijskih veza, predstavljanje otoka, njegovih ljepota i ukupne turističke ponude – istaknuli su iz virske lokalne uprave. 

Krajem siječnja počinje spektakl Virskih maškara Na Dječjem karnevalu 1200 djece i tete, pjevaju Stavros, Grdović, Šuput...

Njemačka drugo virsko emitivno tržište

– Važnost pojavljivanja na njemačkom turističkom tržištu najbolje ilustrira činjenica da je u protekloj godini na otok Vir došlo 17.604 turista iz Njemačke koji su ostvarili 224.717 turističkih noćenja. Njemačka je za Vir drugo najjače emitivno tržište po ostvarenim noćenjima i treće po turističkim dolascima, pa pored značajnih 12,8 noćenja u prosjeku (samo Slovenci imaju više), Nijemci još uvijek predstavljaju veliki turistički potencijal i izazov za virski turizam – izvijestili su nas s Vira.     

Promocija Vira u Frankfurtu na Hrvatskom tjednu

– Gotovo 50 milijuna stanovnika njemačkih saveznih država Bavarske, Hessena, Baden-Württemberga i Nordrhein-Westfalena veliki je turistički potencijal za otok Vir, pa je marketinška i poslovna kampanja počela u središtima tih velikih regija. Jedan od najvećih svjetskih sajmova turističke i industrije zabave CMT Die Urlaubs-Messe održan je u središtu Baden-Württemberga, koje se posjetiteljima hvali sloganom „Stuttgart je više“, ali je nešto ponudio i otok Vir – izvijestili su s Vira.

– Održali smo poslovne sastanke s naglaskom na internet-marketing i povezivanje turoperatora s Turističkom agencijom Vir turizam. Interes je zaista velik, i to kako za Hrvatsku tako i za otok Vir – istaknuo je zamjenik načelnika Vučetić za Virski list. 

– U Stuttgartu su Virani održali i poslovni sastanak na kojemu je također bio direktor HTZ-ova ureda Draghicchio, a dogovorena je podrška i suradnja s Hrvatskim gospodarskim savezom na promociji otoka Vira u Frankfurtu u sklopu lipanjskog Hrvatskog tjedna, koji predstavlja svojevrsni turistički i sportski uvod u nogometni spektakl EURO 2020. 

Nakon Stuttgarta, virska turistička i općinska delegacija boravila je na IMM sajmu u Kölnu, koji se općenito drži najpoznatijim komunikacijskim forumom te kreativnim središtem ideja i rješenja u dizajnu prostora. Virani su sudjelovali na sastancima s temom Smart City rješenja te trendova u arhitekturi i dizajnu prostora.