Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Krajem siječnja počinje spektakl Virskih maškara

Na Dječjem karnevalu 1200 djece i tete, pjevaju Stavros, Grdović, Šuput...

Foto: Općina Vir
Na tradicijskom dijelu ovog karnevalskog eventa maškarane skupine obilazit će virska naselja, spremat će se i vrhunski karnevalski gulaš, dok će posljednjeg dana virski Karneval platiti za sve grijehe u posljednjem i dramatičnom činu petotjednog spektakla, izvijestili su nas iz virske lokalne uprave

Tko nije bio, mora doći i doživjeti Virske maškare! Od 25. siječnja do 25. veljače na otoku će trajati manifestacija Virske maškare 2020., odnosno tradicijski i estradni spektakl s najduljom tradicijom u Zadarskoj županiji.

28. biciklijada od Zadra do Vira Nekadašnji slovenski olimpijac osvojio bicikl na virskoj biciklijadi

Traje gotovo pet tjedana

Bit će svega u gotovo pet tjedana trajanja i vladanja maškara na Viru: zastrašujućih i maštovitih maski i kostima, obilazaka otočnih naselja i pjevanja susjedima uz koji zalogaj i pokoji dišpet, vrhunske zabave s omiljenim estradnjacima, paljenja Karnevala uz procesiju kakva se po ludosti i dramatičnosti rijetko viđa, međunarodnih maškara i šašavih Karnevalskih igara, a po običaju će više od 1200 djece i njihovih teta pohoditi otok na Dječjem karnevaliću, najavili su iz virske lokalne uprave. Manifestaciju će, dodali su, otvoriti Jasmin Stavros, a uživat će se i u koncertima grupe Calypso, grupe Dilema, nastupu Minee na jednom od najmasovnijih dječjih karnevala u Hrvatskoj, pa grupe Vista na međunarodnim karnevalskim povorkama, nastupu Mladena Grdovića, grupe Zaratino te, na kraju, koncertu Maje Šuput.

– Riječ je o izvođačima koji na Viru tradicionalno nastupaju u vrijeme uspostave Maškarane Republike i službene primopredaje ključeva lokalne vlasti, a manifestacija će još ponuditi zimsku verziju popularnih City Games s nastupima najjačih hrvatskih timova. Kao i uvijek, na tradicijskom dijelu ovog karnevalskog eventa maškarane skupine obilazit će virska naselja, spremat će se i vrhunski karnevalski gulaš, dok će posljednjeg dana virski Karneval platiti za sve grijehe u posljednjem i dramatičnom činu petotjednog spektakla – izvijestili su nas iz virske lokalne uprave.

Načelnik Kristijan Kapović na dočeku nove 2020. godine: U 2020. Vir će se afirmirati kao otok života

– U ovogodišnjem smo programu Viranima i svim posjetiteljima manifestacije ponudili odabrane i svima omiljene estradne zvijezde i izvođače, koji će nas zabavljati svake subote te ostalim danima kada budu događaji na Virskim maškarama. Imat ćemo i Karnevalske igre, Dječji karnevalić i međunarodnu povorku, pa vjerujem kako će svi uživati – najavljuje za Virski list event menadžerica Vir turizma Darija Zrilić.

Virska destinacijska kompanija potrudila se oko izvođača i zabave koja će se odvijati na Ljetnoj pozornici uz restoran Kotarina, dok će sami Virani održavanjem tradicije i običaja otoka Vira, kao i uvijek, stvoriti posebnu atmosferu tijekom karnevalskih dana, ističu s Vira.

Nagrade za najbolje maske

Na svoje će doći i najmaštovitije kostimirane ili maškarane osobe jer iz Vir turizma najavljuju da će i ove godine na Virskim maškarama svake subote nagrađivati najbolje maske. Voditelj programa svih dana karnevalskih događanja na Viru bit će popularni zadarski zabavljač Igor Jelenić Toto, događaj organiziraju Vir turizam i Udruga Vizera uz sudjelovanje općinskih poduzeća Vir održavanje, Čisti otok i Vir zaštita, dok je sponzor karnevalskog eventa Općina Vir, istaknuli su s Vira.

Program Virskih maškara 2020.

Rasporedom događanja sa satnicama:

25. siječnja (20 sati): otvorenje Virskih maškara, koncert Jasmina Stavrosa

1. veljače (20 sati): koncert grupe Calypso

8. veljače (20 sati): Karnevalske igre, koncert grupe Dilema

13. veljače (10 sati): Dječji karnevalić uz Mineu

15. veljače (20 sati): Međunarodna karnevalska povorka, koncert grupe Vista

22. veljače (20 sati): koncert Mladena Grdovića

23. veljače (20 sati): koncert grupe Zaratino

25. veljače (19 sati): paljenje Karnevala, koncert Maje Šuput

Posljednja akcija u 2019. Obradović slavio jubilej stotog darivanja krvi