Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Ljetni kamp u Vukovaru

Sportom i bez mobitela do zdravlja

Ljetni kamp u Vukovaru
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Kamp je prepoznat kao izuzetno koristan pa je velik i interes. Djeca u kampu borave od 9 do 15 sati, navodi Nikola Lacković

Puzali su, penjali se, provlačili, poskakivali, ali i učili plivati ili roniti. Uhvatili su i reket u ruke pa svladali prve teniske korake, a naučili su i baratati košarkaškom loptom. Sve su to doživjeli mališani i učenici u Ljetnom kampu u Vukovaru. Za razliku od prošlogodišnjeg, koji je trajao samo tjedan dana i u njemu je boravilo 45 djece, ove godine Ljetni kamp organiziran je u trajanju od čak četiri tjedna i proći će ga više od 300 djece. Organizira ga Udruga kineziologa grada Vukovara.

Energetska obnova u Vukovaru Energetska obnova Prva zgrada sa solarima u Vukovaru

Kontrola agresivnosti

– Kamp je prepoznat kao izuzetno koristan pa je velik i interes. Djeca u kampu borave od 9 do 15 sati, a za to vrijeme prolaze sportske sadržaje u dvorani i na bazenu, dok je stanka rezervirana za društvene igre i socijalizaciju. Ne koriste mobitele ni druge elektroničke uređaje, a nemaju ni potrebu za njima. Osiguran im je obrok odnosno sendvič, mlijeko, voda i voće – navodi mag.cin. Nikola Lacković, tajnik Udruge kineziologa.

Udruga kineziologa prijavila se na natječaj Središnjeg ureda za šport "Poticanje programa bavljenja amaterskim športom i športskom rekreacijom", kojim je ovaj kamp najvećim dijelom i financiran. Cijena koju podmiruju roditelji iznosi 80 kuna po turnusu, dok je cijena sličnih programa u drugim gradovima i 10 puta veća.

U Ljetnom se kampu želi kroz igru poticati višestrani i pravilan psihosomatski rast i razvoj djeteta, u svrhu očuvanja i unapređenja vlastitog zdravlja.

Ništa manje važan cilj je zadovoljenje dječje potrebe za kretanjem i igrom te stvaranje navike redovitog bavljenja tjelesnim aktivnostima i zdravog načina življenja.

Djeca predškolske dobi, starije skupine i osnovnoškolci usvajaju motorička znanja za svladavanje prostora, prepreka, otpora, manipulaciju objektima, te motorička znanja iz atletike, gimnastike, košarke, nogometa, odbojke, rukometa, tenisa, borilačkih sportova, kuglanja i plivanja. Kamp usto ima zadaću utjecati na kontrolu agresivnosti u konfliktnim situacijama sustavnim razgovorom s učenicima, razvijati kod djece osjećaj sigurnosti i samopouzdanja, pozitivan odnos prema radu u kolektivu te redovitost u izvršavanju svojih obaveza, poticati fair-play prema suigračima, suparničkim igračima, trenerima, sucu, gledateljima i svi ostalim sudionicima u sportskoj igri i natjecanju.

– Zapravo je najveće zadovoljstvo kada vidimo djecu nasmijanih lica u motoričkoj igri, druženju i učenju novih sadržaja. Svi motorički sadržaji prilagođeni su djeci te pratimo njihov individualni napredak za vrijeme boravka u kampu. Kako je to naša struka, možemo reći da uživamo radeći i zahvaljujemo se Središnjem uredu za sport koji je prepoznao korisnost ovog programa te ga je odlučio sufinancirati. Nadamo se da ćemo u budućnosti također osigurati sredstva za provođenje ovakvih i sličnih programa – kaže naš sugovornik.

Savjetuju građane

Udruga kineziologa grada Vukovara postoji dvije godine, a iza nje je već nekoliko projekata vezanih za zdrav i aktivan život te zdravu prehranu. Članovi udruge, svi diplomirani kineziolozi, na raspolaganju su građanima i udrugama svojim savjetima i stručnim djelovanjem kojim utječu na sve nužnije promjene u suvremenom načinu života.

– Želja nam je što prije građanima usaditi naviku kretanja i redovitog vježbanja pa pripremamo programe za vrtiće, osnovne škole, srednje škole i studente koji će, nadamo se, startati na jesen – najavio je Nikola Lacković.

Ljetni kamp u Vukovaru traje do konca ovog tjedna.

Marina Vukkovar Investicija Vukovar dobiva marinu sa 140 vezova