Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Energetska obnova

Prva zgrada sa solarima u Vukovaru

Energetska obnova u Vukovaru
Foto: Grad Vukovar
Stanari će ljeti imati besplatnu toplinsku energiju za grijanje tople vode koje će biti dokle god je sunčanih dana

U novom je ruhu zasjala zgrada u Ulici Vladimira Nazora 14 i 16 u Vukovaru. Naime, energetski je obnovljena, a taj je projekt sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, u iznosu do 60 posto opravdanih troškova, te novcem Grada Vukovara i stanara zgrade.

Vukovar obnova fasade Energetska učinkovitost u Vukovaru Obnovljena zgrada u Strossmayerovoj

Radovi su vrijedni približno 1,6 milijuna kuna, a za njih je bila zadužena tvrtka Planum-građenje d.o.o. Radnici su uklonili skele i završili svoj posao protekloga mjeseca.

– Kao i svakog Vukovarca, i mene raduje svaki pomak u našem gradu, svaka ulica, kuća i posađeno stablo, pa tako i ovakav obnovljeni objekt koji uljepšava vizuru grada. Posebno me raduje kada je riječ o energetskoj obnovi jer stvaramo zdravije uvjete življenja, ali jednako tako omogućavamo stanarima i niže troškove stanovanja – istaknuo je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Najmoderniji materijali

Gradonačelnik Penava je, naime, sa suradnicima nedavno obišao zgradu u Ulici Vladimira Nazora, ali i razgovarao sa stanarima koji su puni očekivanja, jer energetska obnova njima znači i manje novca za režije.

Na toj je adresi konkretno izvedena zamjena toplinske fasade zgrade, zatim zamjena vanjske stolarije, energetska obnova ravnog krova sa zamjenom hidroizolacije te ugradnja solarnog kolektora za zagrijavanje sanitarne vode. Ta je zgrada time postala po još nečemu specifična.

– Prva je ovo zgrada u Vukovaru u koju su ugrađeni solari za grijanje potrošne tople vode.

U ljetnim mjesecima stanari zgrade imat će besplatnu toplinsku energiju za grijanje tople vode koje će biti dokle god ima sunčanih dana – govori Željko Bakula, voditelj grijanja u tvrtki Tehnostan. Izolacija zgrade, dodao je, napravljena je od najmodernijih materijala.

– Krovište ima tzv. pir izolaciju, a fasada je izvedena sa stiroporom debljine dvanaest centimetara na postojećoj izolaciji od pet centimetara.

Na razini stambenog dijela očekuje se 70 postotna ušteda energije u odnosu na dosadašnju potrošnju, a poslovni prostori, koji su većinom ostakljeni, imat će nešto manju uštedu od otprilike 60 posto – objasnio je Bakula.

Manji računi

Predstavnica stanara Ljiljana Nenadović uime stanara zgrade u Nazorovoj 14 i 16 zahvalila se Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i Gradu Vukovaru na inicijativi i projektu.

– Dojmovi su zasad pozitivni, ali još nisu cjeloviti jer je obnova bila u tijeku u zimskome razdoblju te nismo mogli osjetiti potpune benefite energetske obnove, no računi su bili manji u odnosu na protekle zime – kazala je Ljiljana Nenadović.

Predstavnica stanara objasnila je da su stambeni prostori iz energetskog razreda D prešli u energetski razred B, a poslovni prostori prešli su iz energetskog razreda G u razred C.

Ivan Penava Poticanje gospodarstva Poduzetnicima 1,8 milijuna kn potpora