Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Aglomeracije Preko - Kali i Biogradska rivijera spremne za potpis

Spremna dokumentacija za dva projekta vrijedna oko milijardu kuna

Foto: Zadarska županija
Župan Božidar Longin istaknuo je da je riječ o projektima od strateške važnosti za Zadarsku županiju, jer je gradnja vodovodne i kanalizacijske mreže iznimno važna za unapređenje kvalitete života u gradovima i općinama

Dvije velike aglomeracije na području Zadarske županije, Biogradska rivijera i Preko - Kali ispunile su sve preduvjete za potpisivanje gotovo milijardu kuna vrijednih ugovora za projekte gradnje vodovoda i odvodnje.

Humana gesta pripadnika udruga ratnih vojnih i policijskih postrojbi Odrekli se godišnjeg novca od Županije za kupnju respiratora zadarskoj bolnici

Zaključak uskoro na Vladi

Zaključak je to radnog sastanka zadarskog izaslanstva s ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Markom Pavićem te ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem.

- Ministri su potvrdili da naše dvije velike aglomeracije imaju pripremljenu svu potrebnu dokumentaciju, a uskoro bi taj zaključak na Vladi trebao dobiti i formalnu potvrdu. S obzirom na stroga pravila Europske komisije, prije samih potpisa ugovora ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić zatražit će povećanje limita ugovaranja, a vjerujem da će to biti riješeno u što skorijem razdoblju. Ovo je potvrda kvalitetno pripremljene dokumentacije na čemu naše jedinice lokalne samouprave sustavno rade već nekoliko godina - istaknuo je zadarski župan Božidar Longin dodavši da je riječ o projektima od strateške važnosti za Zadarsku županiju, jer je gradnja vodovodne i kanalizacijske mreže iznimno važna za unapređenje kvalitete života u našim gradovima i općinama.

U izaslanstvu Zadarske županije na sastanku u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, gdje je središte hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, bili su i gradonačelnik Biograda Ivan Knez, direktor tvrtke Komunalac Marin Colić, općinski načelnici Pakoštana Milivoj Kurtov, Sv. Filipa i Jakova Zoran Pelicarić, Pašmana Krešimir Ćosić, Preka Jure Brižić, Kali Marko Kolega te predsjednik ŽO-a HDZ-a Božidar Kalmeta.

Pomoć za poboljšanje uvjeta u kojima rade zadarski liječnici Općina Vir donirala 50.000 kn OB-u Zadar za borbu protiv COVID-19

- To je, slobodno mogu reći, projekt stoljeća za naš kraj. Da Hrvatska nije članica Europske unije, tko zna kada bismo osigurali ovako velika financijska sredstva za vodovod i odvodnju - naglasio je gradonačelnik Knez, a zadovoljstvo nisu krili niti otočani.

- Sretni smo i ponosni što smo dobili potvrdu dobrog rada u pripremi ovog, za nas, iznimno važnog projekta. Ovo je dokaz kvalitetne sinergije općina Preko i Kali, Zadarske županije i Hrvatske vlade - dodao je Jure Brižić, načelnik općine Preko zahvalivši ministrima na podršci u realizaciji projekata.

Podsjetimo, u Zadarskoj županiji već su odobrena sredstva od gotovo milijardu kuna za dvije velike aglomeracije, Zadar - Petrčane (567 milijuna kuna) i Nin - Privlaka - Vrsi (432 milijuna kuna) na kojoj su radovi započeli prije godinu dana.

Radovi će koštati 5,2 milijuna kuna bez PDV-a U Kerestinec stiže kanalizacija, gradi se kolektor u dužini 2 km

Dodatnih 28,2 milijuna kuna

Hrvatske vode osigurale su dodatnih 28,2 milijuna kuna za osam projekata na području Zadarske županije, a ugovori bi trebali biti potpisani kroz nekoliko tjedana: gradnja sustava javne odvodnje Bibinje - Sukošan (2 milijuna kuna), gradnja oborinske odvodnje naselja Bokanjac u Zadru (2 milijuna kuna), gradnja vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje naselja Sveti Filip i Jakov (1,87 milijuna kuna), gradnja kanalizacijskog sustava Biogradske rivijere - Sv. Filip i Jakov (2,5 milijuna kuna), gradnja odvodnog cjevovoda u Povljani iz VS Smokvina do naselja Dubrovnik (3,1 milijuna kuna), gradnja vodoopskrbe na području podvelebitskog pravca (9,5 milijuna kuna), vodoopskrbni sustav Benkovca (5,75 milijuna kuna), gradnja kanalizacijskog sustava Zemunik Donji - Podsustav Centar (1,5 milijuna kuna).