Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Starinski recepti u Biogradu na Moru

Vršnjacima spremali jela koja su kuhale njihove bake

Srednjoškolci kuhaju
1/5
Foto: TZ Biograd na Moru
Manifestacija je imala međunarodni karakter jer 
su sudjelovali i đaci iz Poljske, Bugarske, Grčke, Rumunjske i Portugala

U Srednjoj školi Biograd na Moru održana je 17. gastronomska manifestacija “Što su spremale naše bake”.

Ove godine manifestacija je bila posebno zanimljiva zato što je imala i međunarodni karakter. Odvijala se u vrijeme kada je Srednja škola Biograd na Moru bila domaćin Erasmus+ projekta “My Europe, my life, my future”.

Brojni uzvanici

Riječ je o dvogodišnjem projektu u kojem sudjeluje šest zemalja: Poljska, Bugarska, Grčka, Rumunjska, Portugal i Hrvatska. Svakih nekoliko mjeseci jedna od škola partnera domaćin je razmjene učenika i nastavnika na različite teme, primjerice, slavne osobe, sport, tradicija i običaji, glazba, gastronomija te ples.

Budući da Srednja škola Biograd na Moru obrazuje učenike u zanimanjima kuhar i konobar, mobilnost u Hrvatskoj bila je na temu tradicionalne kuhinje “Tastes of Europe”. Vrhunac mobilnosti bila je upravo manifestacija “Što su spremale naše bake” ili u međunarodnoj interpretaciji “Our grandmothers secret recipes”. Tom prigodom učenici srednje škole pripremali su 30-ak tradicionalnih jela dalmatinskog podneblja, dok je svaka zemlja partner predstavila svoja jela i slastice.

Posjet Starigradu Radni posjet općini Starigrad Županu otkrili planove razvoja, ali i izazove s kojima se susreću

– Naši učenici ovom manifestacijom nastavljaju tradiciju naših predaka otkrivajući vrijednost jela koji, nažalost, pomalo nestaju s naših obiteljskih stolova – rekao je Ivica Kero, ravnatelj Srednje škole Biograd na Moru.

Ovom događaju nazočili su mnogobrojni uzvanici: predstavnici grada i županije, obrtničke komore, ravnatelji srednjih i osnovnih škola, ugostitelji i vlasnici OPG-ova i lokalnih turističkih zajednica.

Cjelokupni program svojim su nastupima obogatili KUD “Sv. Ante iz Draga”, vokalna skupina A.C.A. Crescendo iz Zadra i plesna skupina učenika Srednje škole Biograd na Moru.

Dugotrajne pripreme

U tjedan dana boravka u Biogradu na Moru partneri iz pet zemalja nisu samo kuhali. Njihovi domaćini potrudili su se pokazati im što više ljepota naše domovine pa su organizirali izlete na Murter, Vransko jezero, u Nin i Zadar. S učenicima su održane tematske radionice i sportska natjecanja kako bi im osvijestili važnost zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti.

– Da bi ovakva razmjena učenika ostvarila svoje obrazovne ciljeve, a ujedno imala i društveni karakter, potrebno je mnogo mjeseci planiranja i pripreme. Međutim, zadovoljna lica naših partnera dovoljan su pokazatelj da se sav taj trud isplatio – kazala je Božena Kero, nastavnica engleskog jezika i koordinatorica europskih projekata u Srednjoj školi Biograd na Moru.

Zadarski župan Božidar Longin Sa 7. sjednice kolegija župana Za Centar novih tehnologija 20 milijuna kn Biograd na Moru Web-aplikacija 'e-Recepcija' će pomagati privatnim iznajmljivačima u vođenju posla