Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Susret u Srbiji

Srpski ulagač zainteresiran za otvaranje pogona u Vukovaru

tvornica
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Za Vukovar je bilo najviše zainteresiranih jer se radi o najvećem gradu u Podunavlju koji gospodarstvenicima nudi brojne olakšice

Prvi put nakon Domovinskog rata i ratnih razaranja Vukovar, Beli Manastir i još nekoliko općina iz Podunavlja predstavili su svoje gospodarske potencijale srpskim gospodarstvenicima. Susret je organiziran u Privrednoj komori Srbije gdje su uz djelatnike ministarstava i brojnih agencija bili i gospodarstvenici zainteresirani za ulaganje u Hrvatsku.

- Domaćinima je sve što smo rekli bilo iznimno zanimljivo jer ulaganjem u Hrvatsku automatski počinju poslovati i u EU - rekla je dogradonačelnica Vukovara Ivana Mujkić. Istaknula je i da je rezultat susreta zainteresiranost jednog proizvođača mliječnih proizvoda za otvaranje pogona u Vukovaru. Kontakt je, rekla je Mujkić, uspostavljen i sada dvjema stranama preostaje da dogovore pojedinosti moguće suradnje. Dodala je i da je predstavljanje Vukovara izazvalo najviše interesa jer se radi o najvećem gradu u Podunavlju, ali i gradu koji ima svoj zakon s nizom olakšica gospodarstvenicima koji u njemu posluju.

Radna mjesta za mlade

- Ovo je prvo predstavljanje Vukovara i općina iz hrvatskog Podunavlja na takvoj razini u Srbiji. Da su odnosi između dviju država bolji, vjerujem da bi i razina bila još viša, ali i ovako je napravljen prvi i najvažniji korak - rekao je dogradonačelnik Vukovara Srđan Milaković.

Dodao je i kako već godinama gospodarstvenici iz dviju država surađuju te da su ulaganja hrvatskih gospodarstvenika u Srbiji mnogo veća nego ulaganja srpskih gospodarstvenika u Hrvatskoj. Smatra i da je to način za uspostavljanje bolje suradnje, što otvara i mogućnost ulaganja, a time i otvaranja novih radnih mjesta. - Radno mjesto je radno mjesto bez obzira na to tko ga otvara. Samo tako možemo zadržati mlade - istaknuo je Milaković.

Na susretu u Beogradu predstavljeni su i primjeri dobre prakse među kojima je bio i srpski gospodarstvenik Petar Matijević koji je kupio dvije poljoprivredne zadruge u Podunavlju (Negoslavci i Stari Jankovci) te najavio i dalje širenje.

- Nećemo stati na tome nego ćemo cijeli projekt dodatno proširiti kako bi suradnja između dviju država bila što bolja - rekao je predsjednik Zajedničkog vijeća općina Srđan Jeremić koji je zajedno s Privrednom komorom Srbije i organizirao taj susret u Beogradu.