Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Potpisani ugovori s korisnicima subvencije

Stanarima gradske jezgre Grad plaća polovicu iznosa obnove starih fasada i krovišta

Foto: Grad Šibenik
Najviši ukupni iznos koji jedan korisnik može ostvariti po objektu iznosi 200 tisuća kuna

Gradonačelnik Željko Burić potpisao je ugovore s korisnicima koji su ostvarili subvenciju Grada Šibenika preko programa “Stara gradska jezgra – obnova fasada i krovišta”. Grad Šibenik ovim programom sufinancira polovinu iznosa obnove fasade i krovišta na pet objekata u staroj gradskoj jezgri, izvijestili su iz šibenske gradske uprave.

Zamjenica gradonačelnika najavila pokretanje projekta Urbani vrtovi Puljani se mogu prijaviti za jednu od trenutačnih 88 parcela za urbani vrt na Gregovici

Maksimalni iznos

– Nakon uspješno provedenog programa obnove vanjske stolarije u obiteljskim kućama i stanovima u staroj jezgri grada Šibenika, ove godine potičemo obnovu fasade i krovišta. Tijekom 2019. sufinancirali smo nabavu i ugradnju nove, energetski učinkovite drvene vanjske stolarije na sedam objekata, a sada subvencioniramo obnovu fasada i krovišta. Ovim projektom nastavljamo pružati potporu stanarima zaštićene povijesne gradske jezgre s obzirom na to da su troškovi obnove stambenog prostora ovdje znatno viši u odnosu na ostale dijelove Šibenika – kazao je prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Željko Burić.

POTPISIVANJE UGOVORA Novac za rad udruga iz Domovinskog rata

Najviši ukupni iznos koji jedan korisnik može ostvariti po objektu iznosi 200 tisuća kuna, odnosno najviše 50 posto ukupne cijene prihvaćenih troškova obnove objekta. Ukupan iznos za sufinanciranje je 780.557,98 kn, što premašuje za 30.557,98 kn predviđeni iznos Grada Šibenika. Ako se ostvare sve subvencije, iznos od 30.557,98 kn će se osigurati iz Proračuna Grada Šibenika. Rok za provedbu projekta je 12 mjeseci od datuma potpisanog Ugovora. Kroz Program obnove fasada i krovišta u staroj gradskoj jezgri doprinijet će se ljepšem izgledu gradskih ulica i pozitivno djelovati na porast stalnog stanovanja u staroj jezgri. Obnovom fasada i krovišta na objektima (obiteljskih kuća i stambenih zgrada) potiče se djelatnost lokalnih trgovačkih društava kroz maloprodaju opreme, kao i obrtnika specijaliziranih za obavljanje navedenih djelatnosti. U ime svih korisnika subvencije zahvalio se Darko Gulin jedan od stanara povijesne jezgre.

Prvo sigurnost, pa estetika

– Nažalost brojni objekti u staroj jezgri zbog svoje derutnosti predstavljaju potencijalnu ugrozu,; najvažnija je sigurnost, a tek potom i estetika. Ovaj program stoga je izvrsna prilika građanima da ulože i obnove svoje stambene jedinice – kazao je Gulin.

Arheološka istraživanja na području Novske Bogata arheološka baština na lokaciji Kozarice, župnoj crkvi sv. Luke Evanđeliste, Subocki Gradu...

Javni poziv trajao je do siječnja 2021. godine, a sveukupno je pristiglo 12 ponuda od kojih je devet ispunjavalo uvjete Javnog poziva. Nakon bodovanja, a na temelju kriterija za odabir projekta, utvrđena je lista od pet kandidata čiji će projekti obnove biti sufinancirani. Bodovanje je provelo Povjerenstvo za provedbu javnog poziva pri Upravnom odjelu za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj. U 2019. Grad Šibenik je subvencionirao Program “Stara gradska jezgra – obnova stolarije”. Konačna sredstva koja su utrošena u svrhu provedbe ovog Programa iznosila su 214.564,00 kn, a utrošena su na sedam korisnika sredstava ovog programa.