Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Zamjenica gradonačelnika najavila pokretanje projekta Urbani vrtovi

Puljani se mogu prijaviti za jednu od trenutačnih 88 parcela za urbani vrt na Gregovici

Foto: Grad Pula
Prvih 88 vrtova je na Gregovici, a uskoro nastavljamo s drugim lokacijama. Pozivam sve zainteresirane Puležanke i Puležane da se prijave! – rekla je zamjenica gradonačelnika

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci najavila je pokretanje projekta Urbani vrtovi Pule, a javni poziv za iskazivanje interesa objavljen je u srijedu, 10. ožujka 2021. godine.

POTPISIVANJE UGOVORA Novac za rad udruga iz Domovinskog rata

Smart city rješenja

– Projektom Urbani vrtovi Pule potičemo nastavak dugogodišnje tradicije mnogih Puležanki i Puležana da sami uzgajaju povrće i druge proizvode za vlastite potrebe. Riječ je o organiziranom pristupu, na uređenim površinama, sa svom potrebnom opremom i alatima te osiguranom vodom za zalijevanje. Prvih 88 vrtova je na Gregovici, a uskoro nastavljamo s drugim lokacijama. Pozivam sve zainteresirane Puležanke i Puležane da se prijave! – rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Naglasila je da su urbani vrtovi još jedan doprinos smart city rješenjima koja uključuju zelene oaze unutar urbane sredine.

Arheološka istraživanja na području Novske Bogata arheološka baština na lokaciji Kozarice, župnoj crkvi sv. Luke Evanđeliste, Subocki Gradu...

– Pula u potpunosti hvata korak s modernim europskim gradovima koji nastoje na pravi način iskombinirati urbani i neurbani prostor u gradu kako bi ljudi dobili ono najbolje od oboje. Urbani vrtovi tek su početak velike projektne priče koja će urediti grad i napraviti novi iskorak u prostornom, društvenom i kulturnom razvoju naše Pule, s jednim konačnim ciljem – osigurati što ugodniji i opušteniji život za sve Puležane – dodala je Puh Belci.

Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule Ingrid Bulian rekla je da će poziv biti otvoren mjesec dana. Parcele će se davati na rok od dvije godine s mogućnošću produljenja, uz godišnju naknadu od ukupno 250 kuna, odnosno 50 kuna za parcelu i 200 kuna za vodu. Parcelu od 50 četvornih metara moći će dobiti fizičke osobe za vlastite potrebe, a koje u svom vlasništvu nemaju poljoprivredno zemljište.

Odlična aktivnost

USPJEŠNA TVRTKA IZ MURSKOG SREDIŠĆA Izvoze 80 posto proizvoda na sve kontinente

Čitava zona bit će opremljena i odgovarajućim sadržajima potrebnima za obradu vrtova, što uključuje kućice za alat, potreban alat, kompostere te razvod i priključke vode. Područje će biti ograđeno kako bi se izbjegle devastacije ili otuđivanje opreme. Rok za prijavu na javni poziv je 30 dana, odnosno do 9. travnja 2021. godine. Vrtlarenje je jedna od rijetkih aktivnosti koja nema niti jednu negativnu stranu, već brojne koristi, poput bio i eko proizvodnje hrane, održivog razvoja do socioekonomskih prednosti i utjecaja na psiho-fizičko zdravlje ljudi.