Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Za obnovu vlastelinskog zdanja Janković u Suhopolju 39,7 milijuna kuna

Stari dvorac dobit će i 5D kino

Radovi na dvorcu Janković trebali bi biti gotovi do kraja godine
1/23
Foto: Kristijan Toplak
Cijeli taj kompleks, kada se završi, bit će jedno od najreprezentativnijih turističkih lokacija u ovom dijelu Hrvatske. Otvorit će se i radna mjesta za lokalno stanovništvo – ističe župan Igor Andrović

U pravu slavonsku ljepoticu pretvara se derutni Dvorac Janković u Suhopolju, nadomak Virovitice. Ne tako davno, u toj su velebnoj građevini stanovale lisice i zmije, a bila je na korak do potpunog uništenja. Rekonstrukcija je započela u svibnju 2017., a radovi su pri samome kraju – građavinari će gradilište napustiti, očekuje se, do konca ove godine.

Radovi na sustavu navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza Sustav Kapinci – Vaška II. faza Spremna građevinska dozvola za novi sustav navodnjavanja

Obnova zdanja i njegovo pretvaranje u "Centar za posjetitelje – Dvorac Janković" vrijedni su 39,7 milijuna kuna. Od toga, 33 milijuna kuna stigla su iz fondova EU. Zaseban je projekt, pak, obnova parka koji je, baš kao i dvorac, zaštićeno kulturno dobro.

U oživljenom dvorcu bit će, multimedijalni prostor, suvenirnica, u budućnosti se planiraju i sobe, a ideja je i 5D kino, kakvo ne postoji od Zagreba do Osijeka. Prikazivali bi se u tom kinu filmovi o povijesti grofa Jankovića, Suhopolja i Virovitičko-podravske županije.

- Cijeli taj kompleks, kada se završi, bit će jedno od najreprezentativnijih turističkih lokacija u ovom dijelu Hrvatske. Otvorit će se i radna mjesta za lokalno stanovništvo – ističe virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Ugovor o stipendiranju potpisalo je devet učenika Županija stipendira učenike deficitarnih zanimanja Budućim CNC operaterima i stolarima 500 kuna mjesečno

Suhopoljski dvorac izgrađen je sredinom 18. stoljeća, a nekoliko je puta dograđivan i pregrađivan. Obitelj Janković ostala je u njemu do 30-ih godina prošloga stoljeća, kada je prodala imanje i odselila u Mađarsku. Fascinantno zdanje bilo je, tijekom svoje bogate povijesti, i dom za djecu koja su u Drugom svjetskom ratu ostala bez roditelja. Spavali su u njemu i sezonci iz Bosne koji su za Jugoslavije kopali repu na virovitičko-podravskim poljima. Uredi PIK-a Suhopolje bili su na toj adresi, pa čak i škola. Dvaput je gorio i 90-ih je već bio potpuno devastiran. Općina Suhopolje prodala ga je svojedobno poduzetniku iz Istre, zajedno s perivojem. Novi vlasnik nadozidao je ulaz, no od zamišljenih je investicija ipak odustao, a građevinu je otkupila Virovitičko-podravska županija 2012., za 1,7 milijuna kuna. Napisala je, potom, projekt obnove i prijavila na fondove EU. Spasila ga je, tako, od konačnog kraja. Nije im to prvi takav projekt, Županija je ranije kupila te europskim novcem obnovila i Kuriju Janković u Kapela Dvoru. S građevinskom dozvolom, i dvorac je u Cabuni spreman za obnovu i prijavu na fondove EU.

Novim sjajom zasjat će uskoro i glasoviti Dvorac Pejačević i perivoj u Virovitici. Nositelj je tog projekta Grad Virovitica, investicija je to od 81,4 milijuna kuna, od čega je 66,6 milijuna iz EU.

radovi Asfaltirano više od dva kilometra ceste prema biseru Slavonije Jankovcu Drndavi put postao prošlost – turisti će se voziti asfaltom Dva kamena temeljca u jednom danu za razvoj gospodarstva u Virovitici, Orahovici, ali i cijeloj županiji Velike investicije Virovitičko-podravske županije U istom danu započeli su projekti od 25 milijuna kuna