Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Županija stipendira učenike deficitarnih zanimanja

Budućim CNC operaterima i stolarima 500 kuna mjesečno

Ugovor o stipendiranju potpisalo je devet učenika
1/2
Foto: Kristijan Toplak
Potičemo mlade da upisuju upravo ta zanimanja, da bi i naši poduzetnici mogli zapošljavati kvalitetne radnike, ističe župan

Devetorica srednjoškolaca koji se obučavaju za deficitarna zanimanja dobivat će 500 kuna stipendije mjesečno od Virovitičko-podravske županije. Riječ je o sedmorici učenika prvih razreda za zanimanje CNC operater i dvojici stolara, koji su ispunili sve tražene uvjete natječaja. Ugovor o dodjeli županijske stipendije s njima je potpisao virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

stvaraju sretne poduzetnike Zbog doprinosa gospodarstvu, nazivaju ih 'tvornicom novca'

Nedostaje i bravara...

– Postoji nerazmjer na tržištu ponude i potražnje za radnom snagom u našoj županiji, kao i u cijeloj Hrvatskoj. Nedostaje stručnih radnika, pogotovo za deficitarna zanimanja koja smo odlučili stipendirati, a to su, osim CNC operatera, i stolari, bravari, vodoinstalateri... Potičemo ovako mlade da upisuju upravo ta zanimanja, kako bi i naši poduzetnici mogli zapošljavati kvalitetne radnike koji su im potrebni – kaže župan Andrović.

Iznos od 500 kuna na mjesec, dodaje, nije malen za jednog srednjoškolca, u ovoj školskoj godini devet je stipendiranih učenika koji su upisali prve razrede u deficitarnim zanimanjima, a kada se to pročuje, uvjeren je župan, sigurno će biti više učenika koji će krenuti istim putem. Osim učenicima, pomaže se tako i poduzetništvu u Virovitičko-podravskoj županiji.

Dva kamena temeljca u jednom danu za razvoj gospodarstva u Virovitici, Orahovici, ali i cijeloj županiji Velike investicije Virovitičko-podravske županije U istom danu započeli su projekti od 25 milijuna kuna

– Čim završe srednju školu, imat će siguran posao jer su potrebni na tržištu rada, a i županijske stipendije doprinijet će da se odluče za takva zanimanja – ističe.

Naime, da postanu majstori kojih na tržištu nedostaje, učenike i njihove roditelje treba motivirati i to što neće sjediti bez posla i biti na birou, kao i činjenica da su takvi stručnjaci i bolje plaćeni, za razliku od kolega im u suficitarnim zanimanjima.

Ostat će u svojem kraju

– Dijelio sam nedavno diplome majstorima u Obrtničkoj komori, bilo ih je tridesetak, pitao sam tko je od njih nezaposlen i nitko nije podigao ruku. Svi obrtnici, majstori svoga zanata, kada završe školovanje odmah mogu naći svoje radno mjesto.

Razgovarajući s poduzetnicima, vlasnicima upravo takvih obrta, primijetio sam kako se stalno žale da jednostavno ne mogu pronaći radnike. Stipendijom se, na kraju krajeva, mladi obvezuju da, i kad završe školovanje, ostanu u Virovitičko-podravskoj županiji i zaposle se na području naše županije – zaključuje župan.

Svečanosti potpisivanja ugovora nazočili su i roditelji učenika.

Stjepan Kožić Raspisan natječaj Pedeset stipendija za učenike i studente iz županije Koprivnica Projekti i investicije u Koprivnici Za sufinanciranje udžbenika stiglo 519 prijava